50 jaar Bilderberg Hotel Klein Zwitserland

Grondlegger van de Bilderberg hotelgroep viert jubileum

  Bilderberg Hotel Klein Zwitserland bestaat dit jaar 50 jaar! Het charmante, kleinschalige hotel telt 71 hotelkamers, 10 vergaderruimtes en twee restaurants, waaronder het met Michelinster bekroonde Restaurant De Kromme Dissel. En: Hotel Klein Zwitserland was het eerste hotel van de Bilderberg hotelgroep. Maar hoe zag het er 50 jaar geleden uit? En wat is er wel niet allemaal gebeurt in die 50 jaar? General Manager Joeri Nuyten vertelt over de historie van dit sfeervolle hotel.

  “1 April 1968 kocht de heer Guus Knijnenburg Hotel Klein Zwitserland wat later de grondlegger bleek te zijn voor de Bilderberg hotelgroep. Nu, anno 2018, is dat 50 jaar geleden,” vertelt Joeri. Het ontbreekt Joeri niet aan verbeeldingskracht en hij probeert zich dan ook vaak in te beelden hoe het hotel er 50 jaar geleden was. ”Wat is er allemaal wel niet gebeurt in die 50 jaar en die jaren daarvoor? Hoeveel mensen hebben hier wel niet overnacht, gewerkt of gegeten? Als muren toch konden spreken…”

  Een stukje geschiedenis

  In de late jaren zestig kwam de toerisme sterk op. Zeker op het bosrijke Veluwe waren er veel kansen om daar op in te springen. Dat vond ook Guus Knijnenburg. Hij kocht in 1968 Hotel Klein Zwitserland, waar hij later dat jaar ook restaurant De Kromme Dissel opende. In de jaren zeventig werden diverse hotels in de omgeving, zoals Hotel De Buunderkamp en Hotel Wolfheze aangekocht, en werd Hotel Klein Zwitserland daarmee onderdeel van hotelgroep Doorwerth. Toen in 1978 Hotel De Bilderberg onderdeel werd van de groep, is de naam aangepast naar Bilderberg.

  kromme-dissel-krantenartikeEen zaak van de sterren

  In de maanden die volgden na de opening van het hotel liet Knijnenburg een restaurant naast het hotel bouwen. Opgetrokken uit authentieke bouwmaterialen, waar hij samen met architekt M.M. Koolhaas het hele land voor afzocht. Het resultaat: een sfeervolle boerderij in Oud-Saskische stijl, waar restaurant De Kromme Dissel in werd gevestigd. Bij de opening van het restaurant had Knijnenburg grote ambities. En die kwamen uit: al in 1971 werd het restaurant bekroond met een Michelinster. Daarmee is De Kromme Dissel het enige restaurant in Nederland dat zo lang onafgebroken een Michelinster weet te behalen.

  Een beeld van vroeger

  “Foto’s van toen laten ons wel zien hoe het was, wat er in de tussenliggende jaren allemaal veranderd is, maar de echte verhalen komen toch van de gasten en van collega’s die hier al jaren lang werkzaam zijn,” aldus Joeri. “Het is namelijk pas echt interessant als je bij verhalen van je gasten een beeld kan vormen. En hoe verder je in de tijd gaat, hoe moeilijker dit wordt.”

  Zo vertelt Joeri dat eind december 2015 Hotel Klein Zwitserland gesloten was en dat hij destijds de ‘oppasser’ was van het hotel. “Het zal zo rond 19.00 uur zijn geweest toen we een auto de parkeerplaats op zagen rijden en er een vrouw uitstapte. Ze liep voorzichtig naar de voordeur toe welke op slot was. Ik heb de voordeur geopend en mevrouw te woord gestaan. Het bleek dat ze hier geboren was en dat haar ouders de eigenaren van het pand destijds waren, wat toen al een hotel was,” aldus Joeri. “We hebben samen met haar een glas wijn gedronken en ze heeft me laten zien hoe het allemaal was begonnen. Het is nu bijna niet meer voor te stellen, maar ze vertelde dat ze toendertijd een aparte TV kamer hadden op de plaats waar nu de lounge is. Ook was er een nanny voor de kinderen van de gasten die in het hotel verbleven en hier was ook een aparte ruimte voor (meteen links boven de trap). Daarnaast was er een openhaard, op de plek waar nu de receptie is, met een grote gong waarop geslagen werd als het diner geserveerd werd.”

  “Dit was allemaal nog voor de tijd dat Knijnenburg het pand kocht,” vertelt Joeri. “Helaas hebben we niet veel beeldmateriaal van die tijd, dat is wel jammer. Ik had namelijk het idee om verschillende collages te maken in stappen van 10 jaar. Binnen de muren van dit hotel schuilen zoveel mooie verhalen en anekdotes. Kijk bijvoorbeeld naar onderstaande foto. Een foto genomen tussen 1940 en 1945. Je kan je heel wat verhalen er bij indenken, maar wat is nou het echte verhaal hierachter? We zouden graag nog meer verhalen willen horen over de historie van ons mooie hotel.”hotel-klein-zwitserland-historie

  Het hotel van nu

  Na al die jaren is Hotel Klein Zwitserland nog steeds een begrip in de omgeving. We doen er nog steeds alles aan om het onze gasten naar hun zin te maken. Zo hebben we speciaal voor het 50-jarig bestaan van ons hotel speciale arrangementen voor u samengesteld. Bij het Jubileumarrangement kunt u kunt bijvoorbeeld heerlijk tot rust komen in één van onze comfortabele kamers inclusief ontbijt in combinatie met een viergangendiner in restaurant De Kriekel. Of u kiest voor het Kromme Dissel arrangement, waar u in combinatie met een overnachting geniet van een culinair diner in Restaurant De Kromme Dissel.

  Wilt u dineren in beide restaurants? Dan kunt u ook voor het arrangement ‘Het beste van Klein Zwitserland’ kiezen, waarbij u twee nachten verblijft in Hotel Klein Zwitserland in combinatie met een driegangendiner in restaurant De Kriekel en een vijfgangendiner in De Kromme Dissel.

  Op zaterdag 17 februari organiseert sommelier Ronnie Brouwer samen met wijnhuis ‘Valentine’s Finest’ een bijzondere wijnproeverij met Zwitserse wijnen en daaropvolgend een gastronomisch viergangendiner. Ook hier bent u van harte welkom!

   

  Heeft u nog leuke herinneringen?

  Wat is er allemaal wel niet gebeurt in 50 jaar tijd? Mocht u nog foto’s en verhalen hebben van ons hotel laat het ons weten, wij ontvangen ze graag. Stuur een e-mail naar kleinzwitserland@bilderberg.nl. Of deel uw favoriete foto’s en herinneringen via #HKZ50 op Instagram of Twitter.

   

  Leave a Reply