Recept: Veluws Wildzijn

Proef een heerlijk culinair gerecht thuis

    Balkenbrij is een echte Hollandse klassieker. Van origine een oud-Hollands gerecht, speciaal geserveerd in de sfeervolle wintermaanden. Traditioneel gemaakt van het varken met boekweitmeel en rommelkruid. Chef de cuisine Steve Sykes geeft een meer vorstelijke twist aan dit klassieke gerecht! Dit doet hij door het varken te vervangen voor wildzwijn uit Kroondomijn Het Loo. De Keizerskroon serveert deze wildzwijnbalkenbrij het liefst samen met een mooi stuk gebraden wildzwijn. Op deze manier wordt een typisch boerengerecht een ware Koningsmaaltijd.

    Maak het gerecht nu ook zelf thuis!

    Wat heeft u nodig voor 6 personen?

    • 500 gram wildzwijn poulet in blokjes van 2 cm x 2cm
    • 1/2 liter sterke wild fond
    • 125 gr boekweitmeel
    • 2 gemalen kruidnagels
    • 2 laurierbladen
    • 2 gemalen jeneverbessen
    • 5 gr rommelkruid
    • Naar smaak vers gemalen zwarte peper
    • 125 gr gekookte kastanjes
    • 125 gr fijn gekookte pompoenblokjes
    • 50 gr rozijnen, in port geweekt

     

    Hoe kunt u het gerecht bereiden?

    1. Het wildzwijn bakken tot het vlees mooi bruin is.
    2. Voeg kruiden en wild fond toe en zachtjes stoof garen tot het vlees lekker mals is.
    3. Gebruik wat van het afgekoelde wild fond om het boekweitmeel aan te mengen tot een dikke pap.
    4. Al roerend de boekweitmeelpap mengen met het warme stoofvlees tot een dikke deeg.
    5. Voeg de kastanjes, de pompoen en de rozijnen toe en zachtjes roeren.
    6. Controleer de smaak en eventueel verder op smaak brengen.
    7. Stort het mengsel in een met bakpapier bekleed blik.
    8. Afdekken en nog ½ uur garen in de oven op 120 graden.
    9. Af laten koelen en bewaren voor gebruik.
    10. Om te serveren, plakjes van 1 cm dikte gebruiken en krokant bakken.
    11. Serveren met gebraden wildzwijn of lekker met boeren brood

    Komt u liever dit gerecht proeven bij De Keizerskroon? Wij verwelkomen u graag in ons restaurant!

    Laat een reactie achter