Dé 3 generaties Frans Wientjes – 90 jaar Grand Hotel Wientjes

Frans Th. Wientjes, de laatste hoteldirecteur van de Wientjesfamilie, vertelt zijn verhaal.

  Vol trots loopt Frans junior door het hotel. Voor de oud-hoteldirecteur is Grand Hotel Wientjes letterlijk zijn thuis; als kind groeide hij op in het Zwolse hotel. Dit jaar is het maar liefst 90 jaar geleden dat zijn grootvader, Frans Th. Wientjes senior, de oude burgemeesterswoning omdoopte tot hotel. En het moment dat hij een voet over de drempel zet, komen de herinneringen bij Frans junior gelijk weer boven. Ter ere van het 90 jarig bestaan van Grand Hotel Wientjes zijn wij het gesprek aan gegaan met de derde generatie Wientjes.

  Frans Th. Wientjes junior voor Grand Hotel Wientjes

  Frans Th. Wientjes junior, oud-hoteldirecteur Grand Hotel Wientjes

  Het is 1928. De statige burgemeesterswoning aan de Stationsstraat in Zwolle staat te koop. Frans senior, op dat moment al eigenaar van Hotel Meiberg in Zwolle, ziet zijn kans en koopt de woning om het uit te breiden tot hotel. Grand Hotel Wientjes is geboren. In de jaren die volgen groeit het destijds enige hotel in de stad uit tot een begrip in Zwolle. 28 Jaar later neemt zijn zoon, Frans J.M Wientjes, het stokje over. Ruim 30 jaar geleden werd de derde generatie, de toen nog 27-jarige Frans junior, de laatste hoteldirecteur van de Wientjesfamilie. Hoewel Frans junior momenteel in een ander vakgebied werkt, is hij een echte horecaman. Omgaan met gasten blijft zijn passie.

  “Dat kan je op geen hotelschool leren. Het vak zit erin gebakken. Als je het vak in wilt, is dit de mooiste opvoeding die er zijn kan.”

  Frans junior is, als oudste in een gezin met 3 jongens, in het hotel geboren en opgegroeid. Het woonhuis bevond zich namelijk in het hotel. Hier zat overigens geen keuken in, want de familie at altijd de gerechten uit de keuken van het hotel. Gasten als André van Duin aten dan ook regelmatig mee met het gezin en er kwamen regelmatig vaste gasten over de vloer. Het hotelvak werd Frans junior van jongs af aan met de paplepel ingegoten. Als jongeman liep hij al mee als piccolo en al vroeg leerde hij de fijne kneepjes van het hotelvak. Van afwassen en het magazijn aanvullen tot de chef-kok helpen met het klaar maken van een wildzwijn. Grand Hotel Wientjes is de grondlegger geweest van de basis van zijn hotelkennis. “Dat kan je op geen hotelschool leren. Het vak zit erin gebakken. Als je het vak in wilt, is dit de mooiste opvoeding die er zijn kan”, geeft hij aan. Het hotel voelde echt als thuis. Zo paste de nachtportier wel eens op wanneer zijn ouders aan het werk waren. “Het hotel was mijn speelplaats”, vertelt hij met een ondeugende blik in zijn ogen. Toen hij voor de keuze stond om naar de Middelbare Hotelschool te gaan, was deze dan ook snel gemaakt. Met een glimlach op zijn gezicht zegt hij: “Iedere dag is anders, want je gasten zijn iedere dag ook anders. Dat maakt de hotellerie zo mooi.”

  Frans Th. Wientjes junior, gast Jan Drost

  “Het voelde voor mij als een verkoop van het ouderlijk huis, niet van het hotel.”

  Op zijn 27ste heeft Frans junior het stokje van zijn vader overgenomen. Zijn vader verzorgde na de overname nog wel de Public Relations van het hotel. In deze tijd was het al bekend dat Frans junior het hotel wilde verkopen en legde dit dan ook vast. In 1993 was het zover en verkocht hij het hotel aan Bilderberg. “Het voelde voor mij als een verkoop van het ouderlijk huis, niet van het hotel. Mijn opa bouwde een oude burgemeesterswoning om tot hotel, waarna mijn vader een extra vleugel aanlegde om het hotel uit te breiden. Het is toch het levenswerk van mijn familie. Om deze reden vond ik het ook belangrijk dat het hotel werd verkocht aan een hotelketen die bereid was om het familiegevoel te waarborgen. Daarnaast wilde ik graag verder voor de Bilderberg groep. Zo ben ik hoteldirecteur geweest van voormalig Bilderberg Hotel Landgoed Lauswolt.”

  Overname Bilderberg, Rob Veeger

  “Het is gewoon ontzettend mooi om met je vader te werken.”

  De stempel van de drie generaties is nog steeds terug te zien in het hotel. Vol trots vertelt Frans junior: “In het Grand Café van het hotel hangt een portret van mijn opa. Op het portret draagt hij de vlinderstrik, waar hij in het hotel nog steeds bekend om staat. Het was een flamboyante man met aanzien. Zo stond hij in Zwolle bekend als dé hoteldirecteur. In de Tweede Wereld Oorlog heeft hij onderduikers geholpen, wat zijn lef aangaf. Ook mijn vader was een man goed van vertrouwen met visie voor de toekomst. Wel was hij erg bescheiden. Misschien wel te bescheiden. Hij was gepassioneerd, slim, had een talenknobbel en zorgde goed voor zijn gasten en medewerkers. Ook was hij een echt ochtendmens.” Dit in tegenstelling tot Frans junior, die het ’s ochtends graag rustig aan deed. De medewerkers hadden deze verschillen ook door. “Het heeft een jaar of 2 geduurd totdat we elkaar goed in de gaten hadden, maar daarna was het gewoon ontzettend mooi om met mijn vader te werken, of het nou was dat ik voor hem werkte of dat hij bij mij in dienst was”, legt Frans Th. Wientjes junior uit.

  3 generaties Wientjes

  “Gasten een hand geven staat gelijk aan verbinden.”

  Frans junior vertelt vol trots: “Van mijn vader heb ik het vak meegekregen en van mijn moeder heb ik de organisatieskills geërfd. Tevens heeft mijn moeder me geleerd soms hard te zijn en op zijn tijd een keer aan de rem te trekken.” Volgens Frans junior was het voor het bedrijf ook goed om beslissingen te nemen met oog op de toekomst. Hij durfde meer grenzen aan te geven en rationele beslissingen te maken dan zijn vader. Zo gaf hij een voorbeeld over het aanstellen van een nieuwe chef-kok. “Met de nieuwe chef-kok, Hein Willemse, hebben we absoluut een nieuw hoofdstuk geschreven. Die man heeft ons een fase verder geholpen. Zo heeft hij diverse prijzen gewonnen, zoals ‘De Goude Koksmuts’.” Wel zorgde hij net zoals zijn vader goed voor zijn medewerkers. Zo vertelt hij: “Het is de groep waarmee je het doet. Alleen hadden we het niet kunnen doen. We hebben er met zijn allen een mooi hotel van kunnen maken. Dat is ook wel de drijfveer van hier. ‘Met elkaar.’ Sommige mensen van mijn team werken er nog steeds, zoals Ebo en Ineke. Van zulke zijn er niet veel.” De gemene deler tussen zijn opa, vader en hemzelf is dat ze alle drie verbinden en houden van mensen.

  “Het zorgen voor gasten maakt mijn hart warm.”

  Nog steeds wordt iedere gast ontvangen met een handdruk. Volgens Frans junior staat gasten een hand geven gelijk aan verbinden, en dat is ook de reden dat hij de handdruk heeft geïntroduceerd. Hij wilde de gasten op alle vlakken verrassen met de meest simpele dingen. Frans junior mist de hotelbranche nog wel. Daar voelt hij zich helemaal thuis. “Het zorgen voor gasten maakt mijn hart warm. Ik hoop dat ik het 100-jarig bestaan van Grand Hotel Wientjes nog mag meemaken. Het 60-jarig bestaan was al zo’n mijlpaal. Mijn vader nam afscheid van Grand Hotel Wientjes en de medewerkers hadden een waanzinnig feest gebouwd met een musical waarin de medewerkers meespeelden.” Frans junior vond het tijdens dit afscheid lastig om de regie los te laten. Hij omschrijft zichzelf als een felle directeur. “Ik hou van mensen die een bak tegengas geven. Dat vind ik dan wel niet leuk, maar dat heb ik wel nodig.”

  Frans Th. Wientjes junior in huiskamer Grand Hotel Wientjes

  Ondanks dat hij Grand Hotel Wientjes helemaal heeft losgelaten, blijft Wientjes een bijzondere plek in zijn hart hebben. Nog steeds staat Frans Th. Wientjes junior in nauw contact met het hotel. “Ik word regelmatig uitgenodigd voor een jubileum of viering. Ook kom ik met enige regelmaat een kop koffie drinken in het Grand Café. Het voelt nog steeds goed. De band met het hotel blijft bijzonder. We hebben gewoon een hele goede tijd gehad samen”.

  Het is feest, want Bilderberg Grand Hotel Wientjes bestaat deze maand 90 jaar! Hier zijn wij, samen met alle mensen die zich inzetten voor het hotel, natuurlijk enorm trots op. Ter ere van dit jubileum hebben wij verschillende mensen gesproken over hun tijd bij Grand Hotel Wientjes. Wil je alle artikelen lezen? Ga dan naar ons blog.

  Laat een reactie achter