Wanneer Wientjes je familie wordt – 90 jaar Grand Hotel Wientjes

Grand Hotel Wientjes bestaat 90 jaar! Al bijna 50 jaar van die tijd werkt Ebo Vos voor het hotel.

  Al fluitend komt hij binnenlopen in de Royer zaal van Grand Hotel Wientjes. Na zijn vaste taak bij het ontbijt heeft hij even tijd om te vertellen over het hotel. We hebben het over Ebo Vos, vaste werknemer van het hotel. Zo vast dat hij er al sinds zijn 17e bijna dagelijks komt. Ooit begonnen als leerling onder leiding van Frans Wientjes senior en zijn leermeester meneer Elowout. Ondertussen is hij een onmisbare factor geworden binnen de Wientjes beleving.

  Ebo Vos, medewerker bij Grand Hotel Wientjes

  “Ik heb de 5-jarige school in 4 jaar gedaan.

  Ebo heeft genoeg te vertellen over de bijna 50 jaar die hij al bij Grand Hotel Wientjes werkt. Hij is op zijn 17e begonnen met zijn werk voor de familie Wientjes. Zijn vader is degene die Ebo heeft aangespoord om te gaan werken in de horeca. “Ik vond school verschrikkelijk, totdat ik mocht gaan leren over gastvrijheid en het leven en werken in een hotel. Er ging een hele nieuwe wereld voor mij open!”

  Toen Ebo bij Grand Hotel Wientjes terecht kwam, woonde hij nog in Steenwijk. “Vaak kon ik de laatste trein naar huis pakken, maar het kwam ook regelmatig voor dat ik moest blijven slapen in het hotel”, vertelt hij. Dit resulteerde dan in een nacht vol avonturen met mede werknemers maar ook met Frans Wientjes junior, de zoon van de toenmalige eigenaar, die in het hotel woonde. Hij vertelt verhalen over bezoekjes aan de Zwolse veemarkt waar ze regelmatig een biertje gingen drinken na werktijd. “We hebben op de veemarkt ook een keer een koe gekocht van de dagopbrengst van het hotel. Daar hebben we vervolgens de hele nacht mee rondgelopen. Gelukkig kregen we het dier rond een uur of 5 ’s ochtends verkocht, met 50 gulden winst!”.

  Het horeca vak zat gewoon in mijn bloed.”

  De horecaopleiding en het werken in het hotel was niet altijd gemakkelijk, maar het zorgde wel voor nauw contact met de familie Wientjes. Zo moest Ebo dagelijks beneden in het woonhuis de tafel klaarmaken. “Je moest dan het eten serveren, maar ook eerst de vis fileren voor de ogen van meneer Wientjes voordat je dat boven in het restaurant mocht doen”, vertelt hij. Ebo had gevoel voor het vak, waardoor hij binnen 4 jaar al klaar was met de 5-jarige horecaopleiding. Hij mocht zijn witte jasje inruilen voor een zwart pak en was nu officieel gastheer.

  Zelfs tijdens zijn diensttijd kwam Ebo nog regelmatig langs bij Grand Hotel Wientjes. In de jaren daarna kon hij ook niet goed bij het hotel wegblijven. Los van een kort uitstapje naar een plaatselijk restaurant in Zwolle heeft hij Wientjes nooit echt verlaten. “Ik had geen behoefte om ergens anders te gaan werken, ik hoorde bij de familie”.

  “Als het slecht ging, dan hielpen we allemaal mee om daar met elkaar doorheen te komen. Zoals een familie.”

  Ebo heeft veel meegemaakt in zijn tijd bij het hotel. Hij heeft het zelf ook over tijden waarbij het spannend was of het hotel nog bleef bestaan. “Op zo’n moment ging elke werknemer van het hotel keihard werken om er voor te zorgen dat de zaak draaiende bleef. Hier kwam echt het familiegevoel naar boven en pas dan merkte je hoe sterk het team eigenlijk was.” Dat het team en de werkcultuur bij Wientjes goed is, zie je nog steeds terug. Zo werkt collega Ineke inmiddels ook al 32 jaar bij het hotel. Ebo merkt vaak ook dat bijvoorbeeld stagiaires, als ze na hun stage weg zijn gegaan, uiteindelijk toch weer bij Grand Hotel Wientjes terugkomen. “Dat komt echt door de sfeer die er hangt in het bedrijf en onder de werknemers.” Hij benoemt deze sfeer als iets wat je echt met elkaar doet, het draagt bij aan een goede werkcultuur. “Dit komt mede door het stukje verantwoordelijkheid die de leerlingen al krijgen als ze er komen voor hun stage. Hiermee laat het team vertrouwen zien en dit zorgt er voor dat elke leerling het beste uit zichzelf wil halen.”

  Ook Ebo zelf heeft onzekere tijden doorgemaakt. Zo is hij er twee keer voor langere tijd tussenuit geweest in verband met ziekte. Maar ook de ziekte weerhield hem niet van zijn werk bij Grand Hotel Wientjes. “Ik ben misschien niet meer zo fit als eerst, maar ik vind het niks om thuis te gaan zitten. Wel moest ik mijn oude taak als ober kelner inwisselen voor mijn huidige taak bij de ontbijtdiensten.” ’s Morgens om 5.15 uur staat hij al in het hotel om alles voor het ontbijt voor te bereiden en ’s middags om 14.30 uur is hij klaar om weer naar huis te gaan. “De ontbijtzaal is echt mijn domein geworden in de afgelopen 10 jaar. Het is mijn favoriete plekje, ik ben er trots op”, vertelt Ebo.

  “Ik voel mezelf Wientjes, ik kan niet anders vertellen. Ik leef mee met de zaak.”

  Als je Ebo vraagt hoe zijn toekomst eruitziet, is zijn antwoord stellig: “Met 66 moet ik eruit, maar ik wil hier het liefst tot mijn 68ste blijven werken. Geraniums heb ik thuis niet en mijn werk is altijd mijn grootste hobby geweest. Ik voel mezelf Wientjes, ik kan niet anders vertellen. Ik leef mee met de zaak.” Wel wil hij wat minder gaan werken, wat later beginnen en eerder eindigen. “Zo overbrug ik de ochtend en dan kan ik in de middag misschien wat anders gaan doen.” Mocht het zo zijn dat hij niet bij Grand Hotel Wientjes kan blijven werken na zijn pensioen, dan wil hij zeker zijn gezicht nog laten zien. Met name voor de gasten waarmee hij een band heeft opgebouwd.

  “Werken voor het hotel is echt mijn lust en mijn leven.” Als je Ebo vraagt waar hij trots op is, dan is dat het werken voor de naam Wientjes. Dat voelt voor hem echt als een eer. Op de vraag hoe Ebo Grand Hotel Wientjes over 10 jaar ziet, antwoordt hij: “Wientjes zal altijd hetzelfde zijn. De mensen die er nu werken zijn er dan ook nog en geven het ‘Wientjesgevoel’ door aan de nieuwe medewerkers. Ik ben er van overtuigd dat zij net zo gezegend zullen zijn met hun plekje bij Wientjes als dat ik al die jaren was.”

  Het is feest, want Bilderberg Grand Hotel Wientjes bestaat deze maand 90 jaar! Hier zijn wij, samen met alle mensen die zich inzetten voor het hotel, natuurlijk enorm trots op. Ter ere van dit jubileum hebben wij verschillende mensen gesproken over hun tijd bij Grand Hotel Wientjes. Wil je alle artikelen lezen? Ga dan naar onze blog.

  Laat een reactie achter