Thuiskomen bij Wientjes – 90 jaar Grand Hotel Wientjes

Vaste gasten Jan Drost en meneer en mevrouw Huyskamp vertellen over hun ervaringen bij Grand Hotel Wientjes. Wat is er veranderd in de afgelopen jaren en wat zijn hun mooiste momenten?

  Het zijn inmiddels bekende gezichten bij de werknemers van Grand Hotel Wientjes. Ze zijn er al jaren met regelmaat te vinden en hebben veel meegemaakt in het hotel. Van belangrijke feesten tot een kerstcircus of jazzclub, de vaste gasten van Grand Hotel Wientjes vertellen er alles over. Eén ding is zeker; een bezoek aan het hotel voelt als thuiskomen. Ter ere van het 90 jarig bestaan van Grand Hotel Wientjes stellen wij graag aan je voor: Zwolse fotograaf Jan Drost en het echtpaar meneer en mevrouw Huyskamp.

  Het echtpaar Huyskamp

  Echtpaar Huyskamp in het Grand Café

  Hij had een familiebedrijf in de houthandel en zij was jaren lerares. Via een vriendschap tussen zijn vader en Frans Wientjes senior, de vader van Frans Wientjes junior, kennen ze de familie Wientjes goed. In het Grand Café zijn ze te vinden, meneer en mevrouw Huyskamp. Al jaren voelt een bezoek aan het hotel voor hun als thuiskomen.

  Waarom ze Grand Hotel Wientjes bezochten

  Het echtpaar Huyskamp komt regelmatig hun favoriete plekje bezoeken. Of het nu is voor een jazzavond, lunch of bezoek aan de bruidssuite, het is hen keer op keer goed bevallen. “Voor onze huwelijksnacht zochten we een echte bruidssuite. We wilden een goed bed en een ruime en chique kamer. Zo kwamen we via Frans Wientjes senior, toen een kennis van ons, uit bij de toenmalige Chinese kamer in Grand Hotel Wientjes. Het Chinese hemelbed was fantastisch en alles was voor die tijd heel groot en luxe!”, vertelt mevrouw Huyskamp.

  De familie Huyskamp had ook meerdere keren feestjes in Grand Hotel Wientjes. “Mijn familie is erg muzikaal, dus bij de feesten die plaatsvonden in The Old Dutch, een sfeervolle zaal van het hotel, werd er altijd piano gespeeld en veel gezongen en gedanst”, vertelt meneer Huyskamp trots. Dat hij zelf ook erg muzikaal is, blijkt wel uit het feit dat hij in het bestuur van de Zwolse jazzclub zat. “Eén keer in de maand organiseerden we een jazzavond in het Grand Café van het hotel. Voor 5 euro kon je er dan bij zijn. Omdat het hotel ons sponsorde, konden we grote artiesten uitnodigen. Zo hebben onder andere Rita Reys en Joke Bruijs opgetreden. Dat was dan Jazzclub Wientjes.” Mevrouw Huyskamp voegt hier nog trots aan toe: “Wij gingen zelf ook altijd een dansje wagen, echt prachtige avonden waren dat. We missen het wel.”

  Hun favoriete plekje

  “Het Grand Café vinden we echt geweldig”, is een eenduidig antwoord op de vraag wat hun favoriete plek van het hotel is. “Toen we 50 jaar getrouwd waren, afgelopen september, hebben we gevraagd of we het feest in het Grand Café mochten geven. Tot onze grote verbazing was dit mogelijk en konden we, zoals we gewend zijn, aan al onze wensen voldoen. Het voelde echt als een eer dat dit voor ons geregeld kon worden. Deze plek maakte de avond compleet”, vertelt mevrouw Huyskamp. Nu komen ze nog regelmatig lunchen in het café. “Met mooi weer zitten we graag in het zonnetje op het terras en genieten we van een uitgebreide lunch. Dat scheelt, want dan hoef ik ’s avonds niet meer te koken”, vertelt mevrouw Huyskamp met een knipoog.

  Het echtpaar hoopt dat Wientjes de komende jaren nog steeds het Wientjesgevoel blijft uitstralen zoals ze dat nu doet. “Het zou zonde zijn als ze te veel gaan lijken op alle nieuwe, moderne hotels. Ze stralen nu warmte en sfeer uit, dat maakt het hotel dan ook uniek.” Ook toekomstige feestjes in het Grand Café sluiten ze niet uit. “Dat is voor ons een onvergetelijke avond geweest, het zou prachtig zijn als we nog meer van dat soort avonden bij Grand Hotel Wientjes kunnen beleven!”

  Jan Drost

  In Zwolle staat hij bekend als dé fotograaf van de stad. Hij is een echte ‘blauwvinger’, ofwel een echte Zwollenaar. We hebben het over Jan Drost. Bekend van fotografie voor het ANP, PEC Zwolle en verschillende bekende mensen. Voor het maken van deze foto’s was Jan geregeld in Grand Hotel Wientjes te vinden. “Het hotel ligt centraal en dichtbij het station, vandaar dat het voor veel mensen een handige plek was om naar toe te komen. Daarnaast heeft het hotel ook een prachtige uitstraling, waardoor elke foto gegarandeerd sfeervol wordt!”

  Jan Drost in het Grand Café

  Hoe Jan bij Grand Hotel Wientjes terechtkwam

  Als fotojournalist heeft hij ook de familie Wientjes leren kennen. “Toen ik voor de zoveelste keer in het hotel was om iemand op de foto te zetten, vroeg Frans Wientjes senior aan mij of ik misschien wat foto’s van de kamers en belangrijke renovaties wilde maken. Zo ontstond er een bijzondere vriendschap en connectie met de familie.” Door deze extra dienst van Jan kwam er een unieke ruilhandel tot stand, namelijk een paar prachtige foto’s in ruil voor een ‘schaal’ – een mooie opgemaakte salade – tijdens een verjaardag of jubileum.

  “Op een gegeven moment had ik nog wat schalen te goed van Frans. Toen hebben we samen iets nieuws bedacht”, vertelt Jan. De schalen veranderden in een heus kerstcircus. Een jaarlijks evenement wat Jan al organiseerde, maar nu begint en eindigt in Grand Hotel Wientjes. Dit kerstcircus wordt met name georganiseerd voor vooraanstaande mensen uit het netwerk van Jan. In de beginjaren waren ze met 10-15 man. Inmiddels is de groep uitgebreid en krijgt Jan zo veel aanvragen uit zijn netwerk dat hij mensen moet teleurstellen. “Ondanks dat het circus plaatsvindt in Carré, in Amsterdam, vind ik het geweldig om te beginnen en eindigen in de sfeer en ambiance van Grand Hotel Wientjes. Ik kan er op vertrouwen dat het elk jaar weer goed georganiseerd is door het hotel.”

  De luxe van Grand Hotel Wientjes

  In de afgelopen jaren heeft Jan goed kunnen observeren hoe het er ondanks alle veranderingen bij Grand Hotel Wientjes aan toe ging. Hij vertelt: “Van de veranderingen heb ik als gast niet veel gemerkt. Het hotel staat gewoon goed bekend in Zwolle. Als iemand de naam ‘Wientjes’ laat vallen, weet iedereen gelijk dat het over het hotel gaat.” Wel is de drempel om het hotel binnen te lopen minder hoog geworden dan dat hij vroeger was. “Vroeger stond het hotel echt bekend als een luxe en chique hotel, waar voornamelijk belangrijke mensen kwamen. Nu is dat laagdrempeliger. De combinatie van de chique uitstraling van het hotel en het gastvrije gevoel wat je krijgt als je binnenloopt, is wat Grand Hotel Wientjes uniek maakt.”

  Jan Drost wenst Grand Hotel Wientjes voor de komende 10 jaar het volgende: “Dat ze nog vele jaren de gezelligheid en de gastvrijheid kunnen bieden die ik altijd van hun gewend ben.”

  Links: Jan Drost met Frans Wientjes junior, rechts: echtpaar Huyskamp

  Het is feest, want Bilderberg Grand Hotel Wientjes bestaat deze maand 90 jaar! Hier zijn wij, samen met alle mensen die zich inzetten voor het hotel, natuurlijk enorm trots op. Ter ere van dit jubileum hebben wij verschillende mensen gesproken over hun tijd bij Grand Hotel Wientjes. Wil je alle artikelen lezen? Ga dan naar ons blog.

  Laat een reactie achter