Thuisrecept: Maak van jouw huis een hotel

Lees hier een heerlijk aspergerecept, wat je thuis kunt bereiden.

Het aspergeseizoen is inmiddels in volle gang. De chef-kok van Grand Hotel Wientjes in Zwolle, Daiël van Lente, geeft een heerlijk thuisrecept prijs wat hij regelmatig thuis klaarmaakt. Maak met dit recept jouw huis voor even een hotel!

Recept: Gebakken zalm met Hollandaisesaus en asperges

“Dit recept is echt mijn ’thuisrecept’. Het is eenvoudig te maken, maar geeft je wel het exclusieve gevoel van een restaurant. Dit komt vooral door de hollandaisesaus. Deze saus maak het gerecht echt af”, aldus chef-kok Daiël van Lente van Grand Hotel Wientjes.

Ingrediënten Asperges

  • 500 gram witte asperges (geschild)
  • 20 gram roomboter
  • 3 blaadjes foelie
  • Zout

Ingrediënten Zalm

  • 2 stuks verse zalmfilet (150 gram per stuk)
  • Peper & zout

Ingrediënten Hollandaisesaus

  • 2 eidooiers
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel witte wijn azijn
  • 100 gram roomboter
  • Peper & zout

En hoe bereid je dan dit gerecht?

Bereiding Asperges

Breng een grote pan met ruim water met een flinke snuf zout, foelie en 20 gram roomboter aan de kook. Schil de asperges indien ze nog niet geschild zijn en snijd een stukje van de onderkant af. Kook de asperges in ongeveer tien minuten gaar. Tip: Je kunt controleren of ze gaar zijn door er met een vork in te prikken.

Bereiding Zalm

Bak de twee zalmfilets mooi bruin in de pan en breng die op smaak met peper en zout.

Bereiding Hollandaisesaus

Als laatste maak je de hollandaisesaus. Waarom? Deze kan je namelijk niet opwarmen, omdat de saus dan gaat schiften. Echt voor het laatste moment bewaren dus.

  1. Pak een maatbeker met een garde en doe daarin het eigeel. Klop het eigeel eventjes op met een snuf peper en zout.
  2. Verhit het citroensap met de azijn in een kleine pan. Giet het warme mengsel bij de eidooiers terwijl je het door klopt met een garde.
  3. Laat de boter smelten in een kleine pan op laag vuur. Let op dat de boter niet verbrandt.
  4. Schenk daarna de boter druppelsgewijs (erg belangrijk!) al kloppend bij het eiermengsel. Ga door totdat alle boter opgenomen is en je een mooie egale saus hebt.

En nu… het bord opmaken!

Schep de asperges voorzichtig uit de pan en verdeel ze over twee borden. Haal de zalm uit de pan en leg deze op de asperges. Schenk als laatst de heerlijke hollandaisesaus erover en sluit af met verse bieslook. Een heerlijk glas witte wijn erbij en genieten maar.

Laat een reactie achter