Het asperge seizoen is weer geopend!

Vijf dingen die je nog niet wist over asperges

  De rijke historie

  De aspergecultuur heeft een 100 jaar durende geschiedenis en is via Frankrijk en Italië richting Nederland gereisd. Hier begon de asperge zich te ontwikkelen in het duingebied van Bergen op Zoom. Na de tweede wereldoorlog is de asperge pas echt tot leven gekomen en voornamelijk in Noord-Limburg. Door de arme zandgronden en de beschikbaarheid van goedkope arbeid door de grote gezinnen welke hier woonden kon de aspergecultuur zich uitbreiden. Tegenwoordig wordt de asperge in alle provincieën geteeld en ligt het centrum in Midden- en Noord-Limburg en in Noord-brabant.

  Witte asperges, groene asperges en, jawel, paarse asperges

  97% van de totaal verkochte en geproduceerde asperges binnen Nederland hebben een witte kleur en deze bekende variant groeit onder de grond. De overige 3% heeft een groene kleur en deze variant wordt steeds populairder op de Nederlandse markt. Op zeer kleine schaal worden er ook nog paarse asperges geproduceerd. Deze hebben het hoogste suikergehalte van de drie en hierdoor zijn ze zeer geschikt voor het op smaak brengen van salades. De groene en paarse asperge groeit boven de grond en heeft dus al kennis gemaakt met de heerlijke voorjaarszon.

  De schoonste groente van Nederland

  Zowel voor als tijdens het oogstseizoen worden er geen gewasbeschermingsmiddelen gebruikt. Dit is een belangrijk pluspunt wat ook je gezondheid ten goede komt. Deze middelen worden bij asperges minimaal ingezet en komen niet direct in aanraking met de asperge zelf. Mede daardoor behoort dit overheerlijke seizoensproduct tot de drie schoonste groentes van Nederland.

  Verantwoord genieten van een rijke en volle smaak

  De asperge bevat naast de heerlijke en rijke smaak, over een bijzonder laag caloriegehalte en hiermee past hij in ieder denkbaar voedingspatroon. Er is vrijwel geen ander voedingsmiddel bekend, dat zo weinig calorieën, maar tegelijk zoveel belangrijke vitaminen en andere voedingsstoffen bevat. Voedingswaarde per 100 gr:

  • KJ 88
  • KCal 21
  • Eiwit 2 g
  • Koolhydraten 10 mg
  • Calcium 20 mg
  • IJzer 1 mg
  • Natrium 5 mg
  • Vitamine C 20 mg

  Wat verder leuk is aan de asperge is dat er ontelbaar veel recepten bestaan waar deze h(eerlijke) seizoensgroente tot zijn recht komt. Ontdek bijvoorbeeld dit heerlijke risottogerecht waar het witte goud in is verwerkt.

  Herken de kwaliteit

  Je herkent de beste asperges van eigen bodem aan een speciaal kwaliteitsbeeldmerk. Nederlandse asperges zijn uitsluitend in het aspergeseizoen verkrijgbaar. Het seizoen duurt van begin april t/m 24 juni. Een asperge is echt vers wanneer de stengel glanzend is en er een piepend geluid onstaat wanneer je deze tegen elkaar aan wrijft. Verder mag de onderkant van de stengel niet ingedroogd zijn.

  Kunt u ook niet wachten om het witte goud te proeven? Maak dan kennis met het Asperge Arrangement bij één van de prachtige hotels van Bilderberg. Geniet van een viergangen aspergediner en laat u culinair verrassen door de chef-koks van het hotel. Overnacht in een comfortabele kamer en wordt wakker met de geur van vers brood bij het beroemde Bilderberg Ontbijt.

  Graag tot ziens bij Bilderberg!

  Laat een reactie achter