Culinair team schrijft geschiedenis!

Goud én zilver voor het Nederlands culinaire team tijdens de week van Erfurt

Tom Lamers van De Kromme Dissel, restaurant van Bilderberg Hotel Klein Zwitserland, kookt in het Culinary Team The Netherlands. Het Nederlandse team heeft goud en zilver binnengesleept, hiermee schrijven zij geschiedenis.

Tom Lamers geeft ons een impressie van hoe de culinaire week verliep voor nationaal team The Netherlands. Het nationale team doet mee met de disciplines ‘koud buffet’ en ‘warme keuken’. Dit vereist natuurlijk veel voorbereidingen. Het team kijkt al ruim vier jaar uit naar deze belangrijke week, de week van Erfurt.

De voorbereidingen

De voorbereidingen zijn erg belangrijk, voor dit kampioenschap moet alles goed geregeld zijn. De flinke bestellijst is gemaakt, er is een planning, de koelboxen zijn ingepakt en alles is nog voor de laatste keer gecheckt. Het kampioenschap kan beginnen!

We verzamelen met het team in Tilburg, om vervolgens na een reis van 6 uur aan te komen in Weimar. In Weimar is onze voorbereidingskeuken, we zetten hier onze producten koud en vertrekken naar het hotel. Het hotel staat in het Oost-Duitse Erfurt. Deze plaats is voor mij niet onbekend, vier jaar geleden kookte ik hier met het Nederlandse jeugdteam.

Op vrijdag is de officiële start van het toernooi. Een parade waar iedere nationaliteit zich kon laten zien, met een vlag van het land natuurlijk. Na deze parade starten we met de voorbereidingen voor het koude buffet, waar we de hele zaterdag ook nog mee bezig zijn. Want zondag begint het dan echt, het koude buffet moet geserveerd worden.

Het koude buffet

Zondagmorgen om 7:00 uur staat het koude buffet klaar. nl-teamWe zijn er al vroeg bij en beginnen om 5:00 uur met het opbouwen van dit buffet. Vier jaar hebben we hier over nagedacht, twee jaar hebben we dit getraind en vele voorbereidingen zijn eraan vooraf gegaan, maar daar staat het dan: ons ‘koude buffet’.

Zilver! De juryleden hebben ons koude buffet beoordeeld met de zilveren prijs. We vieren het met een heerlijk Duits pintje, maar dan moeten we toch echt verder. Dinsdag moet het namelijk in de warme keuken gaan gebeuren.

De warme keuken

De verse groenten, snoekbaarsen en duiven komen vanuit Nederland naar ons toe, zodat we maandag alle voorbereidingen voor de warme keuken kunnen doen. Voor de warme keuken mag er bijna niets voorbereid worden, we moeten alles op de dag zelf onder de ogen van de jury bereiden. Kleine voorbereidingen mogen we wel doen, zoals de aardappels schillen en ingrediënten afwegen. Na een laatste briefing met het team zijn we er klaar voor. We gaan met het team uit eten en zorgen voor een goede nachtrust.

Acht teams koken per dag tegelijk voor elk 120 gasten inclusief de jury. Je kunt je voorstellen dat het een enorm grote hal is, waar ongeveer 1000 mensen tegelijk genieten van de verschillende menu’s. Om 19:00 uur moeten we de eerste gerechten serveren. We koken deze avond een driegangen diner voor alle gasten en de jury. Er wordt gelet op smaak, presentatie, moeilijkheidsgraat en kleur, maar ook op het hygiënische werken, orde en netheid in de keuken. eten

Ons voorgerecht is snoekbaars met diepzeegarnaal, schaaldierensaus en komkommer. Als hoofdgerecht serveren we op het karkas gebraden Anjou duif met spelt, rode biet, pompoen en Madeira jus. En als dessert maken we yoghurtmousse met citrus en mango. Het serveren gaat zelfs beter dan de beste training die we hebben gedaan, alles valt op zijn plek en voor ons gevoel ging de avond erg goed.

Goud!

We moeten een hele nacht wachten op de uitslag, de prijsuitreiking is woensdagmiddag pas. We wachten vol spanning af. Tijdens de prijsuitreiking wordt ‘Het Culinary Team The Netherlands’ op het podium geroepen. We mogen onze gouden medaille in ontvangst nemen! Hiermee schrijft het Nederlands culinaire team geschiedenis, nog nooit eerder behaalde een Nederlands team goud op dit onderdeel. We vieren deze historische prestatie natuurlijk uitgebreid met het hele team.culianair-team

Leden van het Culinary Team zijn: Dennis van den Beld van Het Roode Koper* in Ermelo , Alfred van Dijk van Het Oude Dykhuys in Lisserbroek, Robin Hoedjes van Huize van Wely in Noordwijk, Tom Lamers van De Kromme Dissel* in Heelsum, Guido Panjer van Sligro in Veghel, Tom Stalpers van Maison van den Boer in Veghel, Keng Vichianrat van La Rive* in Amsterdam, Bert van Manen en Waldrik Kremer van Sogno catering in Tilburg. Het Culinary Team The Netherlands is onderdeel van het Gastronomisch Gilde.

Wij feliciteren het Nederlands culinaire team met hun winst. Benieuwd geworden naar gerechten van restaurant De Kromme Dissel? Kom zeker eens langs om de meest culinaire gerechten te proeven. Het restaurant is maar liefst 45 jaar in het bezit van een Michelinster. Combineer het diner met een heerlijke overnachting bij Bilderberg Hotel Klein Zwitserland voor een ultieme beleving.

Graag tot ziens bij Bilderberg!

 

Laat een reactie achter