Bekoord door dansende bomen

Telegraaf VRIJ magazine neemt je mee in de avontuurlijke omgeving rondom Bilderberg Hotel 't Speulderbos

Op avontuur in een van de oudste en misschien wel mooiste bossen van ons land. VRIJ is in het Gelderse Garderen. In ’t Speulder- en Sprielderbos, in de volksmond ‘het bos van de dansende bomen’ genoemd. Onderkomen van vogels, dassen, wilde zwijnen, edelherten en voor even ook dat van ons.

speulderbos_0493_aanzicht-jpg__535x393_q85_crop_subsampling-2Mijn zoon van 4 vindt het maar wat spannend. „Hoe dansen de bomen dan en zijn er ook beren in ’jullie’ bos?” Twee grote blauwe ogen kijken de receptioniste vragend aan, die op haar beurt een glimlach niet kan onderdrukken. Terwijl ze ons incheckt in het Bilderberg Hotel, midden in het Veluwse Speulderbos, legt ze uit: „Doordat vrijwel alle stammen zijn kromgegroeid, heeft het bos iets mysterieus. In de nevel lijken de eeuwenoude bomen te dansen.”

Het is overduidelijk niet het antwoord waarop onze kleuter had gehoopt. „Máár”, vervolgt ze, „het zou kunnen dat er beren wonen. Ik heb ze zelf nog nooit gezien, maar als papa en mama het goed vinden mag je vanmiddag met een heuse boswachter op pad. Wie weet komen jullie er wel een tegen.”

Gevolgd door een opgetogen mannetje droppen we onze tassen op de kamer en gaan we eerst zelf op ontdekkingsreis. Op gehuurde fietsen duiken we het bos in. Opletten geblazen, want sommige paden zijn vanzelfsprekend wat zanderig. Mountainbikers kunnen hier in ieder geval hun hart ophalen!

Al na tien minuten maken we onze eerste stop, bij het Zandsculpturenfestijn, eveneens in Garderen. Een aanrader! Nog tot en met zaterdag 27 oktober valt er te genieten vzandan waanzinnige kunstwerken van zand. Het thema is ’Hollandse Meesters’, waarbij bekende schilderijen zoals De Nachtwacht en Het Melkmeisje in zand zijn uitgebeeld.

Behalve een bezoek aan de zandsculpturen hebben we geen plan. Gewoon trappen, genieten van de buitenlucht en dan zien waar we belanden.

Zo staan we een kleine veertig minuutjes later op het Kloosterplein van de Hanzestad Harderwijk. Het is markt en we kunnen de verleiding van een warme stroopwafel niet weerstaan. Die geur! Met de fietstassen vol vers fruit en een knapperig stokbrood vervolgen we onze weg. Onder een fris herfstzonnetje houden we een picknick op het Strandeiland Harderwijk, vlak bij het centrum van de stad. Daar kan de kleine ook even zijn energie kwijt voordat hij weer achterop moet. Stiekem kan hij niet wachten tot we terugkeren naar het hotel. De beren blijven intrigeren… We beloven op tijd terug te zijn om op pad te gaan met de boswachter.

Dat wordt doortrappen want ’moeders’ moet en zal eerst nog even langs een geitenboerderij in Putten. Na even googelen belanden we bij de ’Vrolijke Geit’. Er huppelen zo’n zevenhonderd geiten in de rondte en in de bijbehorende landwinkel slaan we allerlei lekkere streekproducten in.

Na het nodige geknuffel en veel te veel geitenkaas- en melk zijn we nét op tijd om onder begeleiding het bos in te duiken. We leren er onder andere dat ’t Speulder- en Sprielderbos al vroeg in de prehistorie werd bewoond. De boeren kapten de bomen met rechte stammen om huizen, schuren en later ook schepen te bouwen. De kromme exemplaren konden ze niet gebruiken en daardoor is een bos vol kromme, in elkaar gegroeide bomen ontstaan.

Spannende uitjes

Het zal onze kleuter een worst wezen, hij verwacht achter elke kromme boom minstens een beer. Helaas, hij moet het doen met twee eekhoorns en een specht. „Oh, maar ik zag ook vleermuizen, echt waar!” Spanning en sensatie en dat in een Veluws bos.

Een bezoek aan pretpark Julianatoren in Apeldoorn mag eigenlijk niet ontbreken. Met name leuk voor kleintjes tussen de drie en acht jaar. Het is er momenteel griezelen geblazen, want het is Halloween in het park! klimbos-jpg__1086x632_q85_crop_subsampling-2

Nog meer actie is te vinden in Klimbos Garderen aan de Putterweg. In allerlei ingewikkelde constructies doen tientallen kinderen en evenzoveel volwassen hun uiterstebest om ’de overkant te halen’. 19, 20, 26 en 27 oktober wordt de spanning nog eens opgevoerd, want ook het klimbos viert Halloween. Een donker bos, geluiden uit het duister en een touwbrug op hoogte waarvan je het einde niet eens kan zien… Wie durft?

Geschreven door: Wendy Roep

Na een lange dag ontdekken in de weldadige natuur van de Veluwe, sluit je de dag ontspannen af bij Bilderberg Hotel ‘t Speulderbos. Hotel ’t Speulderbos combineert luxe en charme in een rustige omgeving. ‘t Speulderbos is een familiehotel bij uitstek met een fijne speelkamer en entertainment voor kinderen op zaterdag. Lekker buiten fietsen en wandelen. De groene omgeving van ’t Speulderbos biedt er alle ruimte voor. En daarna een frisse duik in het overdekte zwembad. Restaurant ’t Speulderbos verrast u graag met hun Foodcourt en bij Le Bistro kunt u terecht voor échte typische bistrogerechten. Hotel ’t Speulderbos mag dan vol leven zijn, de rust die we bieden maakt dat u zich weer geheel op kunt laden. 102 luxueuze en ruime hotelkamers zorgen voor een heerlijke nachtrust.

gljms425_reg425inwbalk_url368

Laat een reactie achter