Herfst in de Gelderse Streken

Met Bilderberg genieten op de Veluwe

  De herfst is weer op haar best dit jaar. Prachtig gekleurde eikenbossen, grazende herten in de mist en paddenstoelen in alle maten en soorten maken elk bezoek een ware ontdekkingstocht. En waar kun je beter van de herfst genieten dan op de bosrijke Veluwe? Boswachter Monique Zondag-Sterk vertelt waarom deze herfst extra bijzonder is.

  Herfst op de Veluwe

  Met 1000 km2 aan bossen, heidevelden, beekjes en zandduinen is de Veluwe een van de mooiste en grootste natuurgebieden van ons land. Zeker in de herfst is er op de Veluwe van alles te beleven en te ontdekken. Dit jaar is de herfst nog eerder zichtbaar in het bos dan andere jaren. De koude augustusmaand en het vroege voorjaar zijn volgens boswachter Monique de reden voor de vroege herfst: “Beukennoten, eikels, kastanjes en hazelaars waren door het zachte voorjaar eerder in bloei, en dus ook eerder rijp. Het bos ligt nu al bezaaid met noten, waar de wilde zwijnen gretig van snoepen.”

  monique boswachter“Het bos ligt nu al bezaaid met noten, waar de wilde zwijnen gretig van snoepen.”
  Monique Zondag-Sterk, boswachter Veluwe

   

  Alg - Herfstbladeren Herfst op de veluwe Alg - Hoog Erf-herfstsfeer1-KD-2001 Alg - Paddestoel

   

  Ontdekkingstocht door het herfstbos

  Hoewel de herfst al volop zichtbaar is in de Veluwse bossen, waren de temperaturen tot nu toe nog uiterst zacht. Ideaal dus om samen het bos in te trekken. Wanneer je het bos in loopt, zie en ruik je overal al tekenen van de herfst. Mistige ochtenden en vroege zonsondergangen geven daarbij prachtige plaatjes.

  Monique vertelt waar je tijdens een herfstwandeling op kan letten: “In deze tijd van het jaar zijn er volop paddenstoelen te vinden in het bos. Ze zijn er in maten en kleuren: witte en paarse elfenbankjes, grote duivelseieren of samenscholende zwavelkopjes. Je vindt ze vooral bij boomwortels en omgevallen bomen. Onder beuken en eiken kun je niet alleen op zoek gaan naar beukennootjes of eikels, maar ook naar wroetsporen van wilde zwijnen. En natuurlijk een grote verscheidenheid aan gekleurde bladeren. Voor kinderen is het vaak leuk om samen de mooiste uit te zoeken en te drogen.”

  De mooiste herfstroutes op de Veluwe

  Bron: Staatsbosbeheer.nl

  Bron: Staatsbosbeheer.nl

  Dansende bomen van het Speulderbos

  Het Speulderbos is één van de oudste bossen van Nederland. De dansende bomen maken het daarnaast ook één van de mooiste bossen van het land. In dit oerbos kun je urenlang dwalen tussen de knoestige eiken en imposante sparren. De kromme beuken in het bos lijken in de schemering te dansen, wat het hele bos een mystieke sfeer geeft. Vanuit Bilderberg hotel ’t Speulderbos loop je direct het bos in. Op zaterdag en zondag zijn er wandelingen met de boswachter.

   

  renkums_beekdal

  Bron: Staatsbosbeheer.nl

  Beekjes en dalen in Wolfheze

  Het bosgebied rondom Wolfheze en Oosterbeek kenmerkt zich door haar heuvelige landschap, ontstaan in de vroege ijstijd. Landijs duwde zand en grind voor zich uit, waardoor stuwwallen, heuvels en beken ontstonden. Vanuit Bilderberg hotel Wolfheze zijn er diverse prachtige wandelingen te maken. Loop over kronkelige paadjes en smalle bruggetjes en maak hier en daar een klim of afdaling. Er is van alles te zien in het bos, waaronder diverse oude grafheuvels en mooie vergezichten. Ook hier is het mogelijk om in het weekend op pad te gaan met de boswachter.

   

  kroondomein

  Bron: Staatsbosbeheer

  Herten en zwijnen bij Kroondomein Het Loo

  Paleis het Loo bestaat niet alleen uit een imposant paleis en rijk aangelegde paleistuinen, het bevat ook meer dan 10.000 hectare aan bosgebied. Uitgestrekte bos- en heidegebieden herbergen een grote verscheidenheid aan flora en fauna. Een perfecte plek om op zoek te gaan naar wilde zijnen en herten, bijvoorbeeld. Vooral in de frisse, nevelige ochtenden zijn de paarse heidevelden van Kroondomein Het Loo een lust voor het oog. Bilderberg Hotel de Keizerskroon ligt direct naast Paleis het Loo (het is zelfs de voormalige herberg van het Paleis). Ideaal dus om te combineren met een bezoek aan het paleis of Kroondomein.

   

  overnachting veluweOvernachten in het bos

  Heerlijk overnachten in een sfeervol hotel, en na het smakelijke ontbijt direct het bos inlopen voor een heerlijke herfstwandeling? Of samen met de boswachter op pad? In samenwerking met Gelderse Streken heeft Bilderberg speciale Buitenkansen opgesteld: bijzondere overnachtingen in een van onze gastvrije hotels op de Veluwe tegen een eenmalige scherpe prijs. Ideaal voor een weekendje weg met elkaar of er op uit tijdens de herfstvakantie.

  Klik hier voor meer informatie over de Bilderberg Hotels.

   

  Met dank aan Monique Zondag-Sterk, boswachter Veluwe van Staatsbosbeheer en

   

  Bilderberg gelderse streken

  Laat een reactie achter