Wie is Patrick Kessler en waar haalt hij zijn inspiratie vandaan?

Elk bordje dat uit de keuken van Patrick komt straalt aandacht, tijd en liefde uit.

1

  Sinds 1 oktober 2017 is Patrick Kessler de chef-kok van restaurant De Kersentuin, verbonden aan het Garden Hotel in Amsterdam. Hoe is het allemaal begonnen voor hem? Waar haalt hij de inspiratie voor zijn gerechten vandaan? Patrick stelt zich voor!

  “Ik vond het geweldig om te zien hoe zij met verschillende producten werkten en hier iets prachtigs van konden maken.”

  Hoe het allemaal begon…

  Toen Patrick zo’n twaalf jaar oud was ging hij met zijn vader mee naar het catering bedrijf, waar zijn vader werkte als boekhouder. Patrick hielp waar hij kon, in het begin was dit vooral het doen van de afwas of hielp hij de jongens met het opbouwen van buffetten en decors. “Toen ik tijdens mijn vakanties steeds vaker bij het cateringbedrijf ging werken, ging mijn aandacht meer en meer naar de mannen die achter het fornuis stonden. Ik vond het geweldig om te zien hoe zij met verschillende producten werkten en hier iets prachtigs van konden maken. Dit wilde ik ook!” Vervolgens heeft Patrick de kans gekregen om zich hier als hulp kok te bewijzen. “Dit is het beste wat me is overkomen, hier heb ik namelijk echt mijn passie voor koken ontdekt”, vertelt Patrick.

  De schoolbanken in

  “Nadat ik klaar was met de middelbare school wilde ik de koksopleiding gaan volgen. Mijn ouders waren hier niet blij mee. De werkdagen zijn lang en daarnaast moet er ook altijd in de weekenden en op feestdagen gewerkt worden. Maar ik was er zeker van dat ik dit ook wilde!” Patrick is vervolgens de koksopleiding gaan volgen: eerst niveau 2 als basis kok, vervolgens niveau 3 als zelfstandig werkend kok en als laatste niveau 4 als gespecialiseerd kok.

  “Ieder detail telt. Niet alleen wat je ziet en proeft, maar ook de ambiance en de service.”

  Zijn verdere loopbaan

  Patrick vertelt: “Ik ben echt onder aan de ladder begonnen en heb mezelf opgewerkt naar het niveau waar ik nu ben, waarbij ik in veel verschillende soorten restaurants heb gewerkt; van eetcafés tot sterrenrestaurants.” Toen Patrick bij het sterrenrestaurant werkte, kwam hij erachter dat deze stijl van koken echt bij hem past. “Ieder detail telt. Niet alleen wat je ziet en proeft, maar ook de ambiance en de service. Om tot die perfectie te komen, is er meer tijd nodig voor de bereidingen van een gerecht en vooral dat vind ik mooi.” Elk bordje dat uit de keuken van Patrick komt straalt aandacht, tijd en liefde uit. “Het is geweldig om te horen van gasten dat mijn gerechten net schilderijtjes lijken en dat ze volop hebben genoten van de smaaksensaties die het gerecht teweeg bracht.”

  Patrick met Stefan

  “Het leuke van mijn werk is dat ik de vrijheid heb om gerechten continu te verbeteren en aan te passen.”

  Waar hij zijn inspiratie vandaan haalt

  “Om tot die smaaksensaties te komen haal ik inspiratie uit veel verschillende dingen. Zo kan er al een idee in me opkomen als ik koffie drink met familie/vrienden in een Amsterdams koffietentje. De meeste ideeën creëren we echter samen met het team van De Kersentuin, waarbij iedereen zijn inbreng heeft en er dan soms de meest gekke of onvoorstelbare combinaties gemaakt worden.” Van al die ideeën maakt Patrick uiteindelijk een gerecht. Vervolgens wordt er geproefd met het team, wordt het gerecht geperfectioneerd en vindt er overleg plaats met Stefan van Sprang. “Uit dit overleg komen vaak nog meer ideeën tot stand, wat weer gebruikt kan worden in de gerechten. Het leuke hiervan is dat ik de vrijheid heb om gerechten continu te verbeteren en aan te passen.”

  Laat een reactie achter

  1 comment

  1. Heb met Patrick vroeger op school gezeten, top gozer en leuk om te zien dat het goed met hem gaat!