De eerste eigengemaakte honing is een feit…

1

  In het jaar van de Bij heeft Bilderberg Hotel Wolfheze in het kader van het duurzaamheidsbeleid haar Bijenhotel geopend. Verdeeld over vijf bijenkasten verblijven er op dit moment circa 80.000 bijen in Wolfheze. De bijen zijn druk bezig om nectar te verzamelen voor het produceren van honing. Na een grondige voorbereiding, waarbij zowel Chef-Kok Jacco Rozenberg als Tuinman Onno Nuismer zich hebben geschoold tot imker, zijn in de keuken al diverse gerechten bereid met honing van eigen oogst.

  Het jaar 2012 is uitgeroepen tot het Jaar van de Bij. Daar zijn goede redenen voor. Zo is onze voedselvoorziening voor een belangrijk deel afhankelijk van de bestuivende arbeid van bijen en is de bijensterfte in ons land de afgelopen jaren onrustbarend groot. Omdat het Nederlandse landschap qua aanbod van bloemen sterk is verschraald, zijn vele soorten wilde bijen in gevaar.

  Het Bijenhotel in Wolfheze

  In iedere bijenkast bevindt zich een eigen bijenvolk bestaande uit een koningin, werkbijen en darren. De koningin richt zich op het uitbreiden van haar bijenvolk door het produceren van eitjes. Darren, de mannelijke bijen, bevruchten de jonge koninginnen. De werkbijen zijn de bijen die we vaak tegenkomen in de buitenlucht; zij zijn verantwoordelijk voor het aanleveren van nectar, stuifmeel.

  Een bijenvolk focust zich volledig op het produceren van honing. De werkbijen van Wolfheze produceren heidehoning. Heidehoning wordt ook wel de “koning onder de honing” genoemd door de donkerbruine kleur, stijve gelei en de pittige smaak. Imkers Jacco en Onno hebben al de eerste eigengemaakte heidehoning van dit seizoen geproefd en verwachten over 2 jaar maar liefst 100 kilo heidehoning uit hun bijenkasten te halen.

  De vijf bijenkasten

  Een bijenvolk wil van nature jaarlijks gaan zwermen. Dat is de manier waarop er meerdere volken komen. Als eerste vertrekt de oude koningin met een gedeelte van het bijenvolk, daarna vertrekken een of meerdere jonge (nog onbevruchte) koninginnen met eveneens een gedeelte van het volk. Ze gaan dan ieder op zoek naar een eigen bijenkast om hun bijenvolk te vergroten en van daaruit verder te leven.

  Op dit moment zijn er dus vier koninginnen gaan zwermen naar een andere kast waardoor er een steeds groter Bijenhotel ontstaat in Wolfheze.

  Imker en Chef-Kok Jacco Rozenberg

  Imker Jacco Rozenberg
  Naast imker is Jacco ook de Chef-Kok van Bilderberg Hotel Wolfheze. Zijn interesse in een bijenkast zijn gewekt door de Imkervereniging Arnhem, Velp en omstreken . Hij startte direct met een cursus voor imker en al snel volgde de eerste bijenkast bij Hotel Wolfheze. Hij wil graag zijn gasten eigengemaakte heidehoning serveren en zijn doel is dan ook om het Bijenhotel zover uit te breiden dat hij zijn dagelijkse portie hier vandaan kan halen. Een keer in de week bezoekt Jacco het Bijenhotel en kijkt hoe het met zijn koninginnenen gaat.

  Wat goed genoeg is voor de koningin…
  Om een verblijf compleet te maken besteden onze Chef-Koks veel aandacht aan het menu. Bijvoorbeeld door een imkeropleiding te volgen en zelf bijen te houden. Ze zorgen ervoor dat ze altijd over de meest verse ingrediënten beschikken, om tot de lekkerste gerechten te komen. Reserveer nu een overnachting met de Bilderberg Zomerspecial en ontvang gratis een pot honing van Bilderberg!

  Ben jij ook benieuwd naar ons Bijenhotel? Je bent van harte welkom voor een rondleiding met een van onze imkers. Mail naar reservations.wolfheze@bilderberg.nl of neem telefonisch contact op: 026 333 78 52.

  Laat een reactie achter

  1 comment