Een bijzonder stukje geschiedenis in een bijzonder stukje Nederland

  Van landhuis naar herberg, naar opvang voor zwangere vrouwen tot een provisorisch gemeentehuis. Hotel De Bilderberg is met zijn rijke geschiedenis en prachtige ligging een bijzondere locatie om te overnachten. En niet alleen het hotel, maar ook omgeving Oosterbeek, nabij Arnhem, heeft een bijzonder verleden. Heb jij een hart voor geschiedenis? Lees dan waarom een bezoek aan Oosterbeek niet mag ontbreken op jouw lijstje!

  de-bilderberg-vroeger

  Van landhuis naar hotel

  Hotel de Bilderberg vindt zijn oorsprong in de 18e eeuw. Eén van de invloedrijkste bewoners van Oosterbeek kocht het landgoed aan en bouwt er een landhuis op dat uitkijkt over de prachtige Veluwe. Het landhuis gaat over van eigenaar naar eigenaar en verandert naar een groot modern hotel midden in de bossen van Oosterbeek, nabij Arnhem.

  Van Bilderberg naar Buikenberg

  Hotel De Bilderberg ontvangt, gewild of ongewild, bijzondere gasten. Op 10 mei 1940 nemen Duitse troepen, op weg naar de Grebbeberg, het hotel in beslag en verblijven er enige tijd. Na het vertrek van deze onverwachte gasten is in de Bilderberg een onderkomen gevonden voor oud-zeelieden. De zeelieden verblijven in het hotel totdat de Duitse Wehrmacht besluit het hotel in bezit te nemen. De nieuwe bewoners verwelkomen een opvallende groep gasten. In 1943 komt er een aanvoer van zwangere vrouwen vanuit het zwaar gebombardeerde Ruhrgebied. In Oosterbeek bleef dit natuurlijk niet onopgemerkt en sprak men voortaan van hotel de Buikenberg.

  Na de bevrijding is het hotel een van de weinige gebouwen in Oosterbeek dat nog in redelijke staat is. Daarom krijgt het hotel tijdelijk de titel ‘gemeentehuis’ en verblijft er een groep gemeenteambtenaren die terugkeren uit evacuatie.

  De Bilderbergconferentiede-bilderberg-bernhard

  Ook in de jaren na de oorlog staat Hotel De Bilderberg in grote belangstelling. Prins Bernhard krijgt een uitnodiging om een internationale conferentie voor te zitten en hij vindt Hotel De Bilderberg een zeer goede locatie voor deze belangrijke bijeenkomst. Hiermee is de eerste Bilderbergconferentie een feit. Tot op de dag van vandaag is de jaarlijkse Bilderbergconferentie een fenomeen in de politieke wereld.

  Omgeving Oosterbeek

  Naast dat Hotel De Bilderberg een uiterst bijzondere plek is om te verblijven, heeft ook omgeving Oosterbeek een schatkist aan geschiedenis. Het Airborne Museum in Oosterbeek vertelt je alles over de wereldberoemde Slag om Arnhem. Met de stad Arnhem op 10 minuten rijden vanaf Hotel De Bilderberg, is ook een bezoek aan Oorlogsmuseum 40-45, de moeite waard. Kortom, Oosterbeek en omgeving is dé locatie om je liefde voor geschiedenis tot een hoogtepunt te brengen!

  gljms425_reg425inwbalk_url368

  Laat een reactie achter