De hei op met je laptop

Verruil kantoor voor de buitenlucht en pluk de vruchten van meer creativiteit en concentratie

  Waarom zou je met collega’s de natuur in gaan? Laura Kemp zocht uit wat de mentale en zakelijke effecten zijn van het verruilen van kantoor voor een groene omgeving. Wat blijkt? Buiten zijn verhoogt onze concentratie, vergroot onze creativiteit en geeft ons zelfs meer oog voor de lange termijn.

  Net als alle andere wezens op aarde, hebben mensen honderdduizenden jaren lang hun leven ingericht op het ritme van de natuur. En omdat we altijd buiten waren, zijn onze lichamelijke en geestelijke behoeften daar nog steeds op ingesteld. Wist je bijvoorbeeld dat we meer tinten van de kleur groen kunnen zien dan van iedere andere kleur in het kleurenpalet? Een geoefend oog voor groen was vroeger zeer handig om onze omgeving te duiden.

  Hier zitten we dan. Binnen. Ons lichaam gestresster dan ooit.

  Tegenwoordig gebruiken we al dat soort oervaardigheden nauwelijks meer. Want hier zitten we dan. Binnen. Achter een scherm aan deadlines te werken, targets te halen, projecten te managen en artikelen te lezen. Hoe ver we het ook hebben geschopt en hoe belangrijk en verrijkend ons moderne werk ook mag zijn, ons lichaam is gestresster dan ooit. Wetenschappers zijn het erover eens dat ons menselijk lichaam simpelweg niet is ingesteld op de huidige prikkelmaatschappij. Het aantal burnouts neemt hierdoor explosief toe.

  Richard Louv, auteur van het boek The Nature Principle, stelt zelfs dat we collectief lijden aan natuurtekort dat ons mentaal, fysiek en spiritueel beschadigt. Zitten we dan voorgoed vast in ons ongezonde werkritme? In eerste instantie leggen maar weinig mensen de link tussen werken en een lange boswandeling of een plons in de rivier. Maar wat zou er gebeuren als we ons moderne leven en onze natuurlijke behoeften eens wat vaker zouden combineren?

  Meer lezen over dit artikel? Dat kan hier.

  Auteur: Laura Kemp

  Laat een reactie achter