The #outofoffice guide to onbereikbaar zijn

Even onbereikbaar zijn is niet alleen relevant als je vrij bent, maar juist ook als je iets gedaan wil krijgen.

  Ben jij altijd maar bereikbaar tijdens je werk? Zonde. Want juist door zo nu en dan je out-of-office-reply aan te zetten, functioneer je beter. Met deze tips is even van de radar zijn helemaal niet zo lastig.

  Pakweg dertig jaar geleden was het leven van de gemiddelde werknemer vrij overzichtelijk. Om acht of negen uur begon je met werken en tussen vijf en zes was je klaar. Einde werkdag. Vakanties waren nog waar ze oorspronkelijk voor bedoeld waren, namelijk uitrusten. Weg van kantoor, fabriek of bouwplaats betekende ook écht weg van werk. Tegenwoordig ligt dat een stuk ingewikkelder. Door internet en mobiele telefoons kunnen we altijd bereikbaar zijn voor klanten of collega’s. Omdat die optie er is, hebben veel mensen het idee dat dit ook van hen verwacht wordt. Zelfs als je met iets belangrijks bezig bent, bijvoorbeeld bij een vergadering buiten de deur met je team waarbij je niet gestoord wil worden. Even onbereikbaar zijn is niet alleen relevant als je vrij bent, maar juist ook als je iets gedaan wil krijgen.

  outofoffice-man

  “Uit onderzoek is gebleken dat tussendoor mailen en appen je minder scherp maakt. Hierdoor maak je eerder fouten.”

  Verwerken digitale prikkels
  Even kort een appje beantwoorden terwijl je in een meeting zit, is natuurlijk heel verleidelijk. Bovendien, hoeveel tijd kost dit nou? Maar pas op, continu bereikbaar zijn vreet energie. Denise Hulst is coach bij het Betere Werken. Ze geeft al twintig jaar trainingen op het gebied van productiviteit en stress. Onze mentale gesteldheid kun je volgens haar vergelijken met een regenton. Als je niet zo nu en dan het deksel van boven dicht doet en het kraantje van onderen open zet, zodat het water er uit kan stromen, loopt deze over. ‘We moeten af en toe een stop zetten op de digitale prikkels die we binnen krijgen en onze hersenen de tijd geven die te verwerken,’ legt ze uit. ‘Anders gaan we fouten en verkeerde beslissingen nemen en raken we sneller geïrriteerd.’

  Alleen tijdens je vakantie onbereikbaar zijn, is dan ook niet genoeg. Een regelmatige digitale detox bevordert ons functioneren. Dat bleek wederom uit een onderzoek van de Harvard Business School. Medewerkers van de Boston Consulting Group werden verplicht om één dag of één avond in de week echt vrij te nemen. Oftewel, ze moesten hun telefoon uitzetten en mochten hun mail niet checken. Zelfs niet, als ze het heel druk hadden. Het resultaat? Ze hadden meer plezier in hun werk gekregen en waren productiever. Ook de kwaliteit van hun werk was verbeterd.

  Het volledige artikel lezen? Dat kan hier.

  Auteur: Hagar Jobse

  Laat een reactie achter