De geschiedenis van Grand Hotel Wientjes

Al 90 jaar staat Grand Hotel Wientjes goed bekend in Zwolle en omstreken. Wij nemen je mee in de geschiedenis van het oorspronkelijke familie hotel.

Al 90 jaar lang kan je voor een simpele kop koffie of een luxe hotelovernachting bij Grand Hotel Wientjes in Zwolle terecht. Al die jaren zijn er diepte- en hoogtepunten geweest, maar is Wientjes altijd gebleven wat het aan het begin was. Drie generaties bewaakten zorgvuldig het oprechte gastheerschap en de authentieke sfeer van het gebouw. Maar hoe is dat zo ontstaan? En wat heeft het hotel in de afgelopen jaren allemaal doorstaan? Wij doken de archieven voor je in.

3 generaties Wientjes

Hoe het allemaal begon

Het begon allemaal bij de ‘oude’ meneer Wientjes. Nu bekend als grootvader Wientjes. In 1923 besloot hij van zijn passie echt werk te gaan maken. Hij kocht Hotel Meiberg in de Voorstraat in Zwolle. Door de passie en gedrevenheid van Frans T.H. senior stond het hotel binnen korte tijd al in de wijde omgeving goed bekend. Dit was het begin van een bedrijf wat jarenlang bekendheid zou hebben.

Na een paar jaar moest Frans steeds vaker ‘nee’ verkopen aan de vermoeide reizigers die langskwamen in Zwolle. Dit ging de geboren gastheer op een gegeven moment dwarszitten. Hij besloot uit te breiden en kocht het pand aan Stationsweg 7, gebouwd in 1867 voor burgemeester van Nahuys. Mevrouw Royer-Viruly woonde er als laatste. Grootvader kocht dit pand in 1928. Helaas ging het proces niet helemaal vanzelf. De vergunning tot hotel werd geweigerd omdat de percelen aan de stationsweg er alleen zouden zijn om bewoond te worden. Toen de gemeente later inzag dat dit al bij meerdere panden niet meer het enige doel was, besloten ze de vergunning te geven en kon het verbouwen beginnen. Architect H.J. Voogden ontwierp een nieuwe vleugel die het spiegelbeeld van het bestaande woonhuis was. Tussen het nieuwe en oude deel kwam een prachtige entree. Uiteindelijk kon op 23 november 1929 Hotel Wientjes haar deuren openen.

Het hotel werd een succes

De opening van het hotel aan de Stationsweg was een goede zet geweest. In 1929 werd de IJsselbrug in gebruik genomen. Dit zorgde er voor dat zowel het weg- als treinverkeer rond Zwolle aanzienlijk toenam. Zwolle werd hiermee een rustpunt voor de, tussen west en noord, reizende mens. Hotel Wientjes, wat dichtbij het station ligt was een uitstekende plek om te verblijven of even te eten. In de jaren vijftig streek zelfs de koninklijke familie er wel eens neer, bijvoorbeeld wanneer er een defilé plaatsvond. Het hotel stond dan ook bekend als een chique hotel met een eerste klas restaurant.

Toen grootvader Wientjes in 1957 overleed was het vrij snel duidelijk wie hem zou opvolgen. Zijn zoon Frans J.M. had de hotelschool in het Zwitserse Lausanne doorlopen. Hij had ook al werkervaring opgedaan in Italië, Spanje en op de Holland-Amerika lijn. De keuze was snel gemaakt en hij zette het Wientjessucces samen met zijn vrouw voort.

De jaren 60 waren jaren van verandering. Zo werd een groot deel van de tuin opgeofferd aan parkeerruimte, kwam er naast de a la carte service ook plate service. Een hotel aan het stationsplein sloot. Dat bracht een grote kans voor de familie Wientjes. Op dat moment konden ze namelijk de belangrijke beslissing nemen om te gaan moderniseren. Dat deden ze. Tijdens de grote verbouwing en modernisering van Grand Hotel Wientjes konden ze zich tijdelijk vestigen in het oude hotelpand aan het stationsplein. In september 1979 opende een totaal vernieuwd Grand Hotel Wientjes.

De liefde voor de hotelbranche zit in het bloed

De liefde voor het hotelvak zat bij alle drie de zoons van Frans J.M. senior in het bloed. Zijn zoons Frans, Herman en Jordi doorliepen met succes de hotelschool. Zoon Frans assisteerde uiteindelijk, samen met zijn vrouw, zijn vader in het hotel. Op 1 januari 1987 nam hij Grand Hotel Wientjes officieel over. De rollen draaide om en zijn vader ging hem assisteren met PR werkzaamheden.

In 1993 verkocht de laatste en derde generatie, Frans T.H. Wientjes, het hotel aan Bilderberg. Het hotel is dus 64 jaar in handen van de familie gebleven.

Wientjes blijft Wientjes

Verschillende renovaties, de laatste in 2017, hielden het hotel up-to-date. Grand Hotel Wientjes bleef wel altijd zijn authentieke sfeer en karakter houden. De rode markiezen, de gewelfde plafonds, de hoge ramen, de oude bar en de prachtige houten vloer die je op decente wijze hoort zuchten als je er overheen loopt, ademen allemaal negentig jaar geschiedenis.

Als je mensen vraagt naar het succes van Wientjes, dan geven zij aan dat dat te danken is aan het personeel wat zich keer op keer blijft inzetten. Dat de veranderingen die worden doorgevoerd geen invloed hebben op het hotel en wat het uitstraalt maakt hen uniek. Het hotel scoort hoog met het oprechte gastheerschap van de medewerkers. Dat was vroeger al iets waarvoor mensen speciaal naar Grand Hotel Wientjes kwamen. Wientjes is Wientjes, dat zal het in de toekomst altijd blijven.

Ter ere van het 90 jarig bestaan van Grand Hotel Wientjes, hebben wij een speciaal jubileum arrangement voor je gemaakt. Zo kan ook jij het met ons mee vieren! Vindt het arrangement op onze website en kom het feestje vieren in het hotel.

Laat een reactie achter