Van waterburcht tot evenementenlocatie Kasteel Doorwerth

Ontdek de rijke geschiedenis van Bilderberg Kasteel Doorwerth

1

  Een prachtige locatie, langzaam opgebouwd vanaf de 13e eeuw, uitgegroeid tot een kasteel met middelseeuwse uitstraling en diverse mogelijkheden. Bilderberg Kasteel Doorwerth vormt de perfecte locatie voor een sprookjesachtige bruiloften of cultureel uitstapje.

  De geschiedenis van Kasteel Doorwerth

   

  Onstaan van kasteel Doorwerth

  oud kasteel doorwerthHet kasteel komt voor het eerst naar voren in 1260. In dat jaar werd het kasteel belegerd en in de brand gestoken door de heer van Vianen. Dit was waarschijnlijk een straf om korte metten te maken met de roofzuchtige praktijken van burchtheer Berend van Dorenweerd. In de twintig jaar daaropvolgend is de burcht weer hersteld. De eigenaren die vervolgens rond 1400 in het kasteel verbleven, waren er maar zelden. Dit is waarschijnlijk één van de redenen waarom het kasteel nog een middeleeuws uiterlijk heeft. In 1640 is pas het poortgebouw en de verbouwing aan de noordhoek gerealiseerd. Deens edelman, Anton van Aldenburg, heeft ervoor gezorgd dat het kasteel rampjaar 1672 heeft overleefd. De familie van Aldenburg woonden ook maar zelden op het kasteel, waardoor het langzaam begon te vervallen. Na meerdere eigenaren, werd in 1909 de vereniging ‘De Doorwerth’ opgericht die later het kasteel in bezit wist te krijgen, waarna het kasteel vervolgens weer werd overgenomen door Stiching Geldersche Kastelen. Tijdens de tweede wereldoorlog heeft het kasteel veel te voorduren gehad, waarna het pas in 1983 volledig is gerestaureerd.

  Soldaat van Oranje

  Erik Hazelhoff Roelfzema, ook wel bekend onder zijn bijnaam Soldaat van Oranje, begon in 1968 te schrijven over zijn belevenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog. In 1970 verscheen het boek het hol van de ratelslang. Een jaar later werd het boek opnieuw uitgebracht onder de titel Soldaat van Oranje. Dit boek is geschreven in kasteel Doorwerth, in toenmalig restaurant Beaulieu. Dit boek is in 1977 verfilmd en onlangs bewerkt tot een musical die vanaf 2010 speelt in Katwijk.

  Het kasteel in de 21e eeuw.

  kasteeldoorHet kasteel ligt in een prachtige omgeving en ademt een historisch karakter. Kasteel Doorwerth is door het middeleeuws karakter en de vroegere inrichting, nu een prachtige locatie voor diverse bezichtigingen en evenementen. Zo kan er naast diverse rondleidingen in gevestigde musea, tot rust worden gekomen van een heerlijk hapje of een drankje in het kasteelcafé. Met het Jachtmuseum en Museum Veluwezoom, die tegewoordig huizen in het kasteel, vormen Kasteel Doorwerth tot een interessante locatie om te bezoeken. Naast deze twee musea is het ook het kasteelmuseum te vinden, waar de fraai ingerichte vertrekken en bosbouwcollectie kunnen worden bekeken. Naast een culturele bezienswaardigheid is het kasteel op dit moment een officiële trouwlocatie van de gemeente Renkum. Naast de perfecte trouwlocatie, is Kasteel Doorwerth ook een zeer geschikte locatie voor evenementen en bijeenkomsten, diners en brunches. Zo staat er iedere laatste zondag van de maand een heerlijke brunch klaar voor u en uw familie.

   

  Musea

  Kasteel Doorwerth is niet alleen prachtig om te zien en rijk aan geschiedenis, je kan er ook meerder musea in vinden. Museum Veluwezoom en het Jachtmuseum kunt u vinden in het kasteel. Met een middeleeuwse sfeer, zorgt dit voor een andere beleving bij het bezoeken van musea.

  Museum Veluwezoom

  Veluwezoom landschapIn de eerste helft van de 19e eeuw begint als kunststroming het Realisme op te komen. De omgeving van Oosterbeek trok na ca. 1840 schilders aan en groeide uit tot een kunstenaarskolonie. De belangstelling voor het landschap verflauwde niet, want na1900 vestigden zich in er opnieuw een aantal landschapschilders, vooral in het dorp Renkum. Later werd in Renkum de kunstvereniging Pictura Veluvensis opgericht. Men wilde de belangstelling voor de kunst bevorderen en de samenwerking van de kunstenaars stimuleren. De collectie van Museum Veluwezoom omvat een groot aantal werken van kunstenaars, die komen uit de omgeving van de Veluwezoom, gelegen tussen Arnhem en Wageningen met nadruk op de Gemeente Renkum.

  Jachtmuseum

  doorwerth-jachtmuseum-jachtvitrine-De-PestersFC-300x2251De collectie van het Nederlands Jachtmuseum is ondergebracht in kasteel Doorwerth. In de ingerichte vertrekken kunt u de vroegere sfeer letterlijk ruiken, zien en horen. Het thema ‘kasteel in bedrijf’ verenigt de geschiedenis, bosbouw en jacht. Tentoonstellingen en publieksactiviteiten zijn onderdeel van de totale presentatie in het kasteel, die een blik geven op de geschiedenis van het beheer van kastelen en landgoederen. U vindt onder andere objecten met betrekking tot de techniek van het jagen, maar ook primitieve- en meer moderne jachtwapens en objecten die jagers van alle tijden verzameld hebben om hun jachtherinneringen te koesteren.

   

  Kasteel Doorwerth en Bilderberg

  bruidsfotograafbilderberg-5107_kleinDe combinatie van een prachtige locatie, in een natuurlijke omgeving, samen met de gastvrijheid en culinaire mogelijkheden, vormt Kasteel Doorwerth de perfecte locatie voor evenementen. Voor een feestelijke avond of een heerlijk verzorgd diner kunt u terecht in het prachtige kasteel. Daarnaast is het mogelijk uw bruiloft te organiseren in het kasteel. Bilderberg voorziet jullie van ideeën en inspiratie en zorgt dat jullie dag vlekkeloos zal verlopen. Dit alles zorgt ervoor dat jullie een overgetelijke dag beleven.

  Lees meer

   

  Laat een reactie achter

  1 comment