Een nieuwe start

Maandelijkse blog van General Manager Joeri Nuyten

  December is natuurlijk dé maand bij uitstek om terug te kijken op het afgelopen jaar. Wat kunnen we leren van onze fouten maar zeker ook wat ging er goed en waarin kunnen we gaan excelleren. Niet dat ik nu ook met een lijstje ga komen, want daar heb ik zelf niet mee, maar je ontkomt er eigenlijk niet aan.

  2016 was echt een heerlijk jaar, we hadden de wind echt in de zeilen en de ene na de andere award haalden we binnen. Je zou bijna van verwaandheid naast je schoenen gaan lopen. En dan is het zo heerlijk dat je drie kinderen hebt. Begin december kwam ik thuis na de uitreiking van Michelin in Amsterdam, waar we voor de 46ste keer de Michelinster in ontvangst mochten nemen voor restaurant De Kromme Dissel. En ja, natuurlijk was ik trots, trots op het team en ook wel op mezelf. Niet zozeer dat ik nu heel veel heb bijgedragen aan het behouden van die ster, maar wel omdat dit de laatste onderscheiding van dit jaar kon zijn welke we als team zijnde konden krijgen. En het blijft een kroon op het werk als je de Michelinster mag prolongeren. En dat legde ik de kinderen dan ook uit. Alle drie keken me echt aan met een blik in de ogen van, fijn voor je, ben je klaar?
  En toen ik klaar was met de opsomming wat we allemaal nog meer hadden gewonnen dit jaar kwam de opmerking: “Goed gedaan pap!” Vervolgens gingen ze verder met wat ze aan het doen zijn. Heerlijk om dat zo te zien. Kinderen hebben de gave om de wereld eigenlijk heel simpel te zien en daardoor ook veel makkelijker met successen en met teleurstellingen om te gaan. Eigenlijk is het heel jammer dat wij dat stukje kind zijn hebben verloren met het volwassen worden. Het zou het soms even allemaal wat makkelijker maken, toch?

  Maar ja, als je dan zoveel hebt gewonnen dit jaar, hoe ga je dat succes nu voortzetten in 2017? Gewoon doorgaan waar je goed in bent en stoppen waar je niet goed in bent. In ieder geval als je de kinderlogica volgt. En stiekem klopt het ook wel. Maar het volwassenbrein zegt juist dat we ons moeten inzetten daar waar we minder goed in zijn. Als ik terugkijk naar mijn schoolrapporten vroeger en ja daar stonden zeker onvoldoendes op, dan kreeg ik van mijn ouders te horen:  “Je moet beter je best doen, ga maar bijles nemen.” Maar er stonden ook achten en negens op. Ik kan me niet herinneren dat ze daarvan zeiden: “Kom op jongen, die 8 kan ook een 9 worden.”
  In de praktijk is het zo dat je niet in alle taken en verantwoordelijkheden even goed kan zijn. Ergens waar je minder goed in bent, dat vind je meestal ook niet leuk. En iets wat je niet leuk vind, daar zul je doorgaans ook niet goed in zijn. En dan is het eigenlijk best wel raar dat we vanuit ons denken en doen altijd geneigd zijn om de focus te leggen op verbeterpunten en niet op de kwaliteiten. Terwijl als we gebruik maken van elkaars (kern) kwaliteiten en competenties, we in staat zijn om de werkzaamheden veel leuker te maken maar dat het de gast ook ten goede komt. En daar gaat het om, toch?

  Joeri Nuyten is General Manager van Bilderberg Hotel Klein Zwitserland, gelegen in het Gelderse Heelsum. Het hotel heeft 71 hotelkamers, 10 vergaderruimtes, een zwembad met sauna, Turks stoombad en 2 whirlpools, een fitnessruimte, een bar, twee restaurants – waarvan één met een Michelinster – en een evenementenlocatie in het vlakbij gelegen Kasteel Doorwerth.

  Laat een reactie achter