Wijntips voor de feestdagen

Met deze 5 tips geniet jij meer van je wijn!

De feestdagen staan voor de deur. Met uitstek de tijd van goed eten en daarmee dus ook goede wijn! We vroegen Ronnie Brouwer, sommelier van Restaurant De Kromme Dissel, om een aantal wijntips voor de feestdagen.

1. Met goede Champagne blijf je fit

Sommige mensen zeggen wel eens: “doe mij maar geen Champagne, want daar wordt ik zo aangeschoten van.” Dit klopt! Het mooie is doordat de alcohol door koolzuur sneller in het bloed wordt opgenomen, het ook weer eerder je lichaam uit is. Dus naast dat Champagne erg lekker en verteerbaar is, blijft je er ook lang fit bij.

2. Hippe wijnlanden van dit moment

Wijnland is altijd in beweging. In bijna alle landen kun je wat prijs/kwaliteit betreft mooie wijnen vinden. Uiteraard zijn er altijd landen die hierin bovengemiddeld scoren. Momenteel vind ik op dat gebied Zuid-Afrika, Spanje, Portugal en Duitsland bijzonder sterk. Ook verrassende aanraders zijn wijnen uit voormalig Oostblok landen, zoals Hongarije en Macedonië.

3. Goede voorbereiding is het halve werk

Voor veel mensen is het kerstdiner altijd iets speciaals en kan het uiteraard niet plaats vinden zonder heerlijke wijn. Handig is dan ook om van te voren goed na te denken over wat te schenken en waarbij en op wat voor temperatuur. Het zou toch zonde zijn als je bij de gebakken tarbot met witte truffel een te koude Meursault serveert…

4. Oude kaas en gerijpte Cava

Vaak wordt wel gedacht dat bij oude kaas een glas port hoort. En dat kan heerlijk zijn, maar met een gerijpte Cava of Champagne kun je voor veel verassing zorgen. Zeker met oude kazen die zoutkristallen bevatten en Cava die meer dan 3 jaar gerijpt is. Je hebt dan bijna altijd succes!

5. Laat je altijd goed adviseren

Zonde vind ik het als je geld uitgeeft aan een matige wijn, terwijl je voor hetzelfde geld een pracht glas kan drinken. Goede wijn hoeft echt niet meer te kosten dan 10 euro per fles. Laat je adviseren door goede vakmagazines, organisaties of bekenden die verstand van wijn hebben. Dan koop je een stukje genot in plaats van een matige wijn. Leuke tip: veel goede wijnleveranciers verkopen ook hun wijn via hun webshop.

Ronnie Brouwer
Ronnie Brouwer is sommelier in Restaurant De Kromme Dissel, waar hij ervoor zorgt dat iedere gast verrast wordt met een passende wijn. Ronnie werd vorige maand door de onafhankelijke restaurantgids GaultMillau uitgeroepen tot Sommelier van het jaar 2017. Het pad van Ronnie leidt hem naar kleine wijnboeren die met kennis en liefde werken aan topwijnen waar nog niemand in Nederland van gehoord heeft. Om met die wijnen onze gasten te verrassen en te verbazen is voor hem de ultieme kick.

Laat een reactie achter