The #outofoffice guide to evalueren

Het einde van het jaar betekent: terugblikken en evalueren. Hoe pakken succesvolle bedrijven dat aan? Lees het in onze laatste #outofoffice van het jaar.

  Wie bij een bedrijf werkt, weet dat de maand december – naast natuurlijk de kerstborrel en misschien ook wel een fijne eindejaarsbonus – gelijk staat aan terugkijken en evalueren. Hoe is jouw werkjaar gelopen? Hoe heeft het bedrijf het gedaan? Wat waren de successen, wat waren de valkuilen? En ook niet onbelangrijk: maak jij kans op promotie? Makkelijker gezegd dan gedaan. Want hoe doe je dat het beste, terugblikken of evalueren, als er ook nog doelen moeten worden gehaald en projecten worden afgerond?

  Eindejaarssprint

  Pas op! Want wat je vaak ziet, zo zegt coach Marjolein van der Linden van Bevlogen Teams uit Hilversum, is dat zakenmensen in december als “gekken” aan het rennen zijn. “Ga ik deze maand nog een nieuwe klant of nieuw project binnenhalen?” Je kunt in deze periode veel beter de natuur nabootsen, die zich terugtrekt, zegt de coach. “Niet te gehaast en lopende zaken zorgvuldig afsluiten.” Door rustig aan te doen heb je ook meer tijd om te evalueren, zo stelt Van der Linden. “Evalueren is een krachtig middel, dat je niet moet onderschatten. Uit een goede evaluatie kun je belangrijke dingen leren.”

  “Evalueren is een krachtig middel, dat je niet moet onderschatten. Uit een goede evaluatie kun je belangrijke dingen leren.”

  ooo-terugblikken-verrekijker

  Ondernemer personal trainer Jonas Föllmi (27) uit Hillegom haalt veel inspiratie uit het einde van het jaar. Met zijn klanten – van advocatenkantoren tot eenmanszaken – kijkt hij graag terug op de behaalde resultaten. “We blikken terug op gestelde doelen en kijken wat wel of niet is gelukt en waar dat dan aanligt. Ook kijken we naar wat we het komende jaar willen veranderen: van gedragsverandering tot een andere manier van trainen. Zoals minder werken maar lekker in je vel zitten, of tools om efficiënter te werken.” Daarbij, zegt Föllmi, is er geen man overboord als iets niet wordt gehaald. “Als iemand 9,5 kilo is afgevallen in plaats van 10 is dat hartstikke goed – het gaat erom dat je in de buurt komt.” Zijn evaluaties doet Föllmi – als het weer het toelaat – het liefste buiten. “Mijn bedrijf zit vlakbij een bos, waar we heel fijn kunnen wandelen. Naast elkaar lopen creëert een ander gevoel. Dan praat je makkelijker en laat je makkelijker dingen los.”

  Het volledige artikel lezen? Dat kan hier.

  Auteur: Jonas Kooijman | Illustratie: Jason Stead

  Laat een reactie achter