Cor Onderstal: al 40 jaar chef in de Buunderkamp

In gesprek met een culinaire grootmeester

  Bilderberg Hotel De Buunderkamp vierde dit jaar haar veertigste verjaardag. Al die jaren zijn er vele medewerkers gekomen en weer gegaan. Eén iemand is er al vanaf het begin bij: Chef-kok Cor Onderstal. Al 40 jaar lang zwaait hij de scepter in restaurant De Buunderkamp. We spraken met Cor over zijn jubileum, culinaire inspiratie en over wat hij zelf nou het liefste eet.

  De kok die bleef

  Het had weinig gescheeld, of Cor kookte zijn gerechten dezer dagen op de Filipijnen. Toen Cor zijn opleiding in Zwitserland had afgerond zou hij naar Manilla vertrekken, om daar aan het werk te gaan. Toen hij nog enkele maanden in Nederland was, ontmoette hij zijn latere vrouw, die ervoor zorgde dat het vertrek naar het Azië geschrapt werd. In 1976 ging Cor daarom bij Hotel De Buunderkamp aan de slag, waar hij in korte tijd doorgroeide tot Chef-kok.

  Historie is altijd een bron van inspiratie voor Cor geweest. “Tegenwoordig is het in om producten op een zeer lage temperatuur te garen, maar dit gebeurde vroeger ook al. Ik gebruik oude technieken en gerechten, deze steek ik in een nieuw jasje.”

  Verandering

  In 40 jaar is er veel veranderd, vertelt Cor: “Ik kan me nog herinneren dat ik vroeger naar Frankrijk reed om bijzondere ingrediënten zoals gevogelte en schelpdieren te halen. Dat was in Nederland toen nog nergens te krijgen. Maar ook mango’s en kiwi’s ben ik zelf op markten gaan halen, het was een hele andere tijd. Tegenwoordig wordt alles aangeleverd.”

  Ieder jaar zorgt de Chef-kok van De Buunderkamp weer voor een vernieuwende, verrassende menukaart in zijn restaurant. Cor stelt deze echter niet alleen samen, maar doet dit met de volledige keukenbrigade. “Voor iedereen is het fijn om inspraak te hebben in gerechten die we gaan maken. Als je mee kan praten, dan kun je het uiteindelijk beter bereiden”.

  Hert met karamelsaus

  Heeft de Chef zelf een gerecht dat hij het liefste eet? Een heerlijk langzaam gegaard braadstuk is een gerecht dat altijd goed is, maar op dit moment is mijn favoriete gerecht ‘hert met karamelsaus’. In 1983 stond dit op de kaart en voor dit jaar hebben is het weer teruggebracht, net zoals een aantal andere populaire gerechten uit de geschiedenis van de Buunderkamp.

  Na 40 jaar zijn er nog meer dan voldoende uitdagingen te vinden. Vaak zijn deze logistiek van aard. “We koken ook wel eens hier in het bos. Dat betekent dat we met zo min mogelijk materialen toch een hoogwaardig resultaat neer moeten zetten. Het koken meer naar buiten brengen is een uitdaging, maar is erg leuk.”

  Of Cor zelf nog wel eens uit eten gaat, na meer dan 40 jaar zelf in de keuken te hebben gestaan? “Weinig. Ik ben inmiddels wel uitgegeten. Thuis eten verkies ik momenteel boven uit eten gaan.”

  Wat als Cor nou geen Chef-kok was geworden? “Dan was ik nu waarschijnlijk in de bergen te vinden, als berggids bijvoorbeeld!”, aldus de jubilaris.

  Bilderberg Hotel De Buunderkamp
  Hotel De Buunderkamp ligt midden in de weelderige bossen vanFOTO 1 BK het Gelderse Wolfheze. Ontdek de schitterende omgeving of kom even helemaal niets doen en geniet van een ontspannen duik in ons binnenzwembad of een heerlijk diner, bereidt door Cor en zijn keukenbrigade.

  Laat een reactie achter