Laat je meevoeren in de rijke historie van Kasteel Vaalsbroek

Een prachtige geschiedenis in het zuidelijkste gedeelte van Limburg

Kasteel Vaalsbroek en haar omgeving kent een enorme historie. Wist je bijvoorbeeld dat het drielandenpunt vroeger zelfs een vierlandenpunt was? En dat het landgoed haar huidige structuur te danken heeft aan Johann Arnold von Clermont? Ervaar, proef en beleef hoe het er in het kasteel aan toe ging in de 18de eeuw.

Johann Arnold von Clermont

Het is 24 mei 1728, het leven wordt aan von Clermont gegeven en op 33-jarige leeftijd koopt hij Vaalsbroek met haar enorme landgoed. Johann, lakenfabrikant in Aken, gebruikt het landgoed als tijdelijke woning en daarna als ontvangstkasteel voor zijn gasten. In het kasteel laat hij veel ramen zetten (glas is kostbaar), omdat hij gezien wil worden als invloedrijke man. Von Clermont’s lijfspreuk is ook niet voor niets “Spero Invidiam”. Hij maakt tevens van het arme dorp Vaals één van de welvarendste plaatsen in de omgeving.

“Spero Invidiam!”

Onder leiding van de Akense architect J. Moretti laat hij bij het landgoed ook een mausoleum bouwen. Von Clermont krijgt met zijn vrouw Maria Elisabeth Sophia Emminghaus (1733 – 1783) 16 kinderen, organiseert veel feesten en partijen en geniet van het leven. Op pakjesavond 5 december 1795 slaapt hij vredig in en wordt hij bij zijn vrouw in het mausoleum begraven.

De kasteeltuin

Von Clermont knapt het kasteel volledig op, maar laat ook een prachtig park aanleggen met symmetrische aanleg, vijvers en fonteinen. Hij maakt veel reizen naar het buitenland en neemt flora en fauna mee uit Rusland, Amerika, China, Japan, de Kaukasus, Afghanistan, Libanon en Oost/Zuid-Europa.

Johann integreert zeven gezichtspunten in de tuin en vanuit deze punten hebben zijn gasten het mooiste uitzicht. Von Clermont gebruikt geen kunstmest, waardoor het park ook meer dan 75 verschillende soorten paddenstoelen en zwammen telt en door de ligging van de tuin – in een dal – ontstaat er tevens een klein microklimaat.

Vandaag de dag

Kasteeldiner / BBQDe prachtige historie van Kasteel Vaalsbroek en haar omgeving wordt ook nu nog verteld. Zo kan je tijdens jouw verblijf bij het kasteel kiezen voor een kasteeldiner. Voorafgaand aan dit diner krijg je een rondleiding van een lakei door het kasteel, waardoor je je echt weer terug in de tijd waant. Wil jij weten wat Spero Invidiam betekent? En wil je zelf zien dat in de kasteeltuin de flora en fauna uit al die verschillende landen nog steeds te vinden is? Dan is het kasteeldiner in combinatie met deze rondleiding een echte aanrader.

Laat een reactie achter