Bilderberg wenst u hele fijne feestdagen en alvast een gelukkig en gezond 2012.
Benieuwd hoe u uw kerstdiner compleet maakt door een perfect opgemaakte tafel? De onderstaande regels zijn eenvoudig toe te passen om net dat beetje extra te geven aan uw diner.
Tafellinnen en tafeldecoratie. Een mooie tafel begint met een schone tafel. Zorg dat het tafellaken geen vlekken bevat. De voorkeur gaat uit naar lichte, neutrale kleuren, met bijpassende servetten. Te veel kleur of motieven leidt de aandacht af van het eten, wat zonde zou zijn. Kleur mag, maar subtiel en met mate.
Borden. Het bord komt in het midden van de zitplaats. Bij meerdere gerechten kunt u beginnen met een onderbord, waarop de kommen en borden voor diverse gerechten worden geplaatst. Het onderbord kan tevens gebruikt worden voor het hoofdgerecht. Links van het bord, boven de vorken wordt het bord geplaatst waarop toast of brood of eventueel een salade wordt geserveerd. Om het gerecht langer op temperatuur te houden kunnen de borden worden voorverwarmd in heet water, oven of magnetron.
Glazen. Zorg voor de juiste glazen bij de juiste wijnen. Glazen voor witte wijn zijn kleiner dan glazen voor rode wijn. Plaats de glazen achter het bord, ter hoogte van het eerste mes. Poets de glazen voor een glanzend resultaat nog even op met een droge doek.
Bestek. Bestek gebruikt men altijd van buiten naar binnen; bestek voor het voorgerecht ligt aan de buitenkant, en die van het hoofdgerecht aan de binnenkant. Links de vorken, rechts de messen en lepel. Zorg dat de snijkant van het mes altijd naar het bord toe ligt. Poets net als de glazen ook het bestek op met een droge doek. Het bestek voor het dessert plaatst u horizontaal boven het bord. De combinatie vork en mes legt u naar links, een vork en lepel naar rechts.
Servetten. Servetten plaatst u links van het bestek in een mooie servetring, of rechthoekig gevouwen. Voor een echt verbluffend gedekte tafel kunt u de servetten ook op creatieve wijze vouwen.
Kaarsen. Zorg dat de kaarsen passen bij het tafellinnen en –decoratie op tafel. Daarnaast is het belangrijk dat de kaarsen niet druipen en walmen.
Opdienen en afruimen. Met uitzondering van de soep, worden borden altijd vanaf links van de gast opgediend. Het serveren van de soep, het inschenken van wijn en andere dranken vindt plaats vanaf de rechterkant van de gast. Voor het afruimen van lege borden, glazen en bestek geldt ook dat dit vanaf rechts gebeurd.
Bron: http://bit.ly/vCakoq.
Prettige en stijlvolle feestdagen toegewenst!
Met vriendelijke groet,
Bilderberg