Wie zoet is krijgt lekkers…

Het Sinterklaasfeest is voor mij een van de gezelligste tijden van het jaar. Ik ben dol op al het lekkers dat de Sint jaarlijks weer voor ons meebrengt. Maar, de geur van vers gebakken lekkernijen, dat maakt voor mij het Sinterklaasfeest compleet. Daarom wil graag een van mijn favoriete Sinterklaasrecepten met u delen:

Gevulde speculaas.                                                        

Ingrediënten voor het deeg
65 g roomboter
65 g donkere basterdsuiker
1 biscuitje (fijn gekruimeld)
10 ml karnemelk
1 g zout
105 g bloem
7 g speculaaskruiden
3 g bakpoeder

Voor de vulling
300 g amandelspijs
15 g roomboter
15 ml water

Extra
1 eidooier (om mee te strijken)
20 halve amandelen

Dit recept is voldoende voor een bakblik van 15 x 15 cm, een cakeblik of een ronde taartvorm.

Het maken van het deeg
Verwarm de oven voor op 190 graden. Roer de karnemelk door het fijn gekruimelde biscuitje. Meng de boter en de suiker. Voeg hier het karnemelk en biscuitmengsel aan toe. Kneed dit samen met de rest van de ingrediënten tot een egaal deeg. Dek dit af met plastic folie en laat het een uurtje opstijven in de koelkast.

Het maken van de vulling
Kneed de spijs soepel. Meng de boter met de spijs en meng dit totdat de boter niet meer zichtbaar is. Voeg vervolgens geleidelijk het water toe en kneed het geheel goed door.

Het maken van de koek
Vet de bakvorm in met een beetje boter. Deel het deeg in twee gelijke delen. Rol beide delen uit tot een plak van ongeveer een cm dik. Snijd een plak net zo groot als de bodem van het blik en leg deze daarin. Bak de bodem in 7 a 8 minuten in de oven. Laat deze afkoelen. Verdeel de spijsvulling over de bodem en leg de tweede plak speculaasdeeg boven op. Bestrijk dit met een beetje eidooier en decoreer met amandelen. Bestrijk de amandelen nog een keer met eidooier. Zet dan de gevulde speculaas in de oven en bak deze in ongeveer 20 minuten af. Als de speculaas klaar en afgekoeld is kun je de koek in stukjes verdelen.

Veel bakplezier en geniet er van!

Met vriendelijke groet,

Ramon Brugman
Sous-Chef Bilderberg Hotel ‘t Speulderbos 

Smaakt dit naar meer? Ramon heeft zijn favoriete Sinterklaasrecepten gebundeld in zijn boek ‘ Wie zoet is krijgt lekkers’. Voor meer informatie of om het boek te bestellen, ga naar http://bit.ly/vKsqV5.

Laat een reactie achter